Europa Liberă – Parlamentari români vizaţi de o grupare globală de spionaj a Chinei. Cum au ajuns trei deputaţi ţintele APT31

Politica nationala Slider

Trei parlamentari din România au fost vizaţi de un grup de hackeri susţinut de guvernul chinez. SUA şi Marea Britanie spun că grupul a acţionat la nivel global, ca să strângă date despre guverne, politicieni sau alegători. Cei trei deputaţi din România fac parte dintr-un grup internaţional ostil Beijingului, relatează Europa Liberă.

 
Autorităţile de la Washington, Londra şi Wellington au acuzat, în ultimele două zile, că hackeri susţinuţi de China le-ar fi vizat populaţia sau guvernele pentru a obţine informaţii despre alegeri, politicieni sau mediul de afaceri.

Printre politicienii vizaţi în această campanie globală de spionaj cibernetic sunt şi trei din România, reiese dintr-un rechizitoriu întocmit de Departamentul de Justiţie al SUA. În urma raportului, publicat luni (25 martie) seară, şapte hackeri chinezi sunt daţi în urmărire internaţională de FBI şi au fost trimişi în judecată, notează Europa Liberă.

„În sau în jurul anului 2021”, hackerii din grupul vizat de justiţia americană – pe nume APT31 – au luat la ţintă Alianţa interparlamentară pentru China (IPAC). Grupul fusese fondat în 2020, la aniversarea protestelor din 1989 din Piaţa Tiananmen, înăbuşite cu brutalitate de regimul chinez.

 

În preajma sau în luna ianuarie 2021, hackerii au înregistrat zece conturi de e-mail, de pe care au trimis peste 1.000 de e-mailuri către mai mult de 400 de conturi ale persoanelor asociate cu IPAC.

„Ţintele au inclus fiecare membru al Uniunii Europene al IPAC şi 43 de parlamentari din Regatul Unit, dintre care majoritatea erau membri ai IPAC sau fuseseră menţionaţi în subiecte legate de Guvernul RPC (Republica Populară Chineză)”, scrie în rechizitoriul Departamentului american de Justiţie.

Deputaţii Cătălin Teniţă (REPER), Alexandru Muraru (PNL) şi fostul deputat Pavel Popescu (PNL) sunt politicenii români intraţi în atenţia hackerilor chinezi.

Cei trei ar fi căzut victime ale unei campanii de spionaj pusă la cale de un grup de hackeri intitulat APT31 împotriva Alianţei Interparlamentare pentru China, un grup internaţional din care fac parte mai mulţi parlamentari şi care se preocupă de modul în care ţările democratice ar trebui să se raporteze la China.

Acest grup a intrat în vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez şi acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului aduse acestuia.

Potrivit unor surse Europa Liberă, unii dintre politicienii români din IPAC au fost contactaţi de serviciile secrete din România, care voiau să verifice dacă au primit email-uri de la hackerii chinezi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *