EDITORIAL. Doar Bruce Lee, Jackie Chan sau Chuck Norris îl pot bate pe Boc

Editoriale Slider

Am tot sperat că vom avea, într-un final, un challenge politic adevărat la primăria Cluj-Napoca. Că vom avea o campanie în care primarul Emil Boc, după 20 de ani de la cucerirea bastionului funariot, va avea, în sfârșit, un candidat pe măsură cu care să își măsoare forțele. Nu a fost să fie. Trebuie să ne întrebăm de ce mediul politic local este incapabil să desfășoare o strategie electorală care să statueze că pe un om politic cu o  notorietate atât de mare și experiență politică cum e Boc nu poți să-l contracandidezi cu succes decât dacă arunci în luptă un candidat cu potențial, pe care să-l crești ca notorietate cu cel puțin un an înainte de alegeri dacă nu cu 2 sau 3. Pentru că e cert că nu ai cum să-l bați pe Boc anunțându-ți candidatura de la un pupitru cu 2 luni înainte și să crezi că poți schimba percepția și influența votul, convinge cetățeanul să pune votul pe tine pe 9 iunie. Nu ai cum, e imposibil. De ce atunci partidele, și aici mă refer în special la USR Cluj și PSD Cluj s-au dovedit departe de a face asta, de a propune un candidat din timp? Chiar a devenit atâta de neatractivă politica încât nu au reușit partidele să convingă potențiați candidați? Nu are Clujul personalități? Nu vrea nimeni, vorba aia, ”să se bage”?  Singurul candidat cu notorietate este fostul ministru Aurelia Cristea, cunoscută în toată țara deși nu a mai activat politic de câțiva ani.

Și dacă amintim și faptul că primarul se alege într-un singur tur, deci cine obține cel mai mare număr de voturi, este clar că Boc e în pole-position dacă nu e deja iar primar….Vorba unui clasic în viață, atât s-a putut, atât a putut mediul politic clujean. 

Pentru cei care sunt pasionați de istorie politică să spunem că Boc era deputat PD când a reușit ceea ce aștepta un oraș întreg, detronarea în iunie 2004 a lui Funar de la Primărie, asta s-a întâmplat deja în turul 1 din localele 2004. În turul 2 l-a bătut pe redutabilul Ioan Rus de la PSD, fost ministru de interne, care a demisionat din funcție cu 6 zile înainte ca să se focuseze pe turul 2 dar Boc l-a bătut cu 56,2% adică cu..79.207.

Peste patru ani, iunie 2008, clujenii mulțumiți de ce a mișcat Boc la primărie l-au ales din prima cu 76,21% adică cu 86.657 de voturi. S-a schimbat sistemul de alegere, s-a ales într-un singur tur de scrutin. În 22 decembrie 2008 însă Boc e numit premier de președintele Băsescu și pleacă, iar în februarie 2009 ajunge primar Sorin Apostu care îl bate în alegeri pe Marius Nicoară de la PNL. Ulterior Apostu e arestat pentru corupție, demisionează și interimar ajunge Radu Moisin, acum deputat PNL. 

Boc demisionează din funcția de premier în februarie 2012. Candidează la localele din iunie 2012, care s-au ținut într-un singur tur, cu Marius Nicoară contracandidat. Câștigă greu, la mustață,  cu doar 1440 de voturi! Dar câștigă! A scos 40,61% adică 53.674 voturi.

În vara lui 2016, Boc candidează iar având contracandidat pe renumitul om de afaceri Octavian Buzoianu, convins de PSD Cluj să intre în lupta electorală cu sloganul Cluj-orașul de 1 milion de locuitori. Boc îl învinge fără drept de apel pe acesta cu 64,76% adică cu 64.311 de voturi. Blestematul sistem cu un singur tur face ca adversarii lui Boc să aibă șanse minime să îl învingă pe primar. Pe de altă parte clujenii par mulțumiți de ce face Boc în municipiu, orașul se dezvoltă cu boom-ul IT-ului.

Vara lui 2020. Boc se lansează iar în luptă, de data cu partidul provenit din stradă, USR, ca adversar. Intră în luptă un deputat USR, Emanuel Ungureanu, politician cu notorietate, obținut după ce a detonat scandalul Mihai Lucan, renumit oncolog clujean, arestat pentru corupție după dezvăluirile lui Ungureanu. Boc îl mătură pe Ungureanu, cu 74,76%. Candidatul USR reușește să iasă pe locul 2, cu 8,2 la sută dar sub media partidului din care mulți, în special cei din aripa Plus, l-au boicotat și nu i-au făcut campanie. L-au sabotat. 

Acum am ajuns în 2024, iar mergem la vot la locale. Datele sunt clare, nu ne facem iluzii să nu avem deziluzii, poate dacă intră  în luptă Bruce Lee, Jackie Chan sau Chuck Norris atunci Boc poate să fie învins….

Cine va ocupa locul 2, aceasta este lupta de anul acesta la Cluj-Napoca iar aici discuția devin interesantă pentru că se confruntă forțe politice și personalități care au partide în spate dar și un independent surpriză

În primul rând pe piața politică a făcut vâlvă candidatura lui Sabin Sărmaș (foto dreapta), actual deputat în Parlament, dar afară rapid din PNL, după anunț. După ce a activat din 2009 în partid și a făcut carieră cu sprijinul lui, acesta are un CV bun la doar 39 ani,  datorat în mare parte PNL-ului. A fost la un pas să ajungă ministru. E IT-ist și are o campanie online fresh dar nu vedem unde are susținerea politică ca să obțină un scor bun. Ca stil se adresează unui public userist, de unde anticipăm că va rupe voturi și de unde și acuzațiile că ar fi un produs de laborator penelist, care să pună în dificultate USR-ul. Cert e că are o campanie până acum plină de atacuri la Boc, cam negativă dar cu clipuri bine realizate, creative, fresh. E o enigmă de ce a plecat din PNL dar credem că și-a făcut calculele. 

Apoi avem două doamne în bătălie (în mijloc, candidata UDMR e cea cu ochelari). Dacă de la UDMR Cluj nu aveam surprize, era clar că va avea candidat și nu prea avea pe cine să trimită decât pe actualul viceprimar Olah Emese, decizia PSD Cluj a surprins pe toată lumea. Revenirea în viața politică a economistei și managerului Aurelia Cristea, este salutară. A fost deputat, a fost ministru pentru Dialog Social, dar mai ales e cea care a reușit ca parlamentar să schimbe printr-o lege un mod de viață, legea anti-fumat, care a scos fumatul din spațiile închise. Ea trebuie să accelereze în perioada următoare oferta ei de stânga pentru că cu un simplu anunț de revenire nu se face primăvară, filiala condusă de discretul Ovidiu Săcară trebuie să o ajute mult după o perioadă când a fost în reconstrucție dacă nu aproape moartă. 

USR a făcut alianță cu Forța Dreptei Cluj și PMP Cluj, două grupuscule politice din ceea ce se numește Alianța Dreapta Unită (ADU). Aici USR duce greul, are organizații, membri, strategie. Candidatul este deputatul Viorel Băltărețu, care e deja de ceva timp pe panourile indoor  și are și sprijin politic național. Are o campanie focusată pe proiecte. El va fi probabil locomotiva pentru a atrage cât mai mulți consilieri locali, miza partidului,  dar e greu de evaluat ce procente va strânge în lupta pentru locul 2 contra lui Olah, Sărmaș și Cristea.

Candidatul AUR, baritonul Călin Cozma,  a mai candidat în 2020, are o notorietate foarte scăzută, o face acum din partea unui partid care e greu de „citit” pe Cluj pentru că acționează mult pe online și subteran. Șansele lui sunt minime pentru locul 2, cert e că el își dorește doar să crească în notorietate.

Boc și-a anunțat sâmbătă candidatura pentru un nou mandat. Întrebarea în cazul lui e una singură. Se mai bucură de  popularitatea din 2020? 

Vom afla la urne, unde, nu-i așa, vom merge cu toții, pe 9 iunie.

Hai la vot Clujule!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *