Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora, desemnaţi

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Tragerile la sorţi computerizate prin care au fost desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora la alegerile europarlamentare şi alegerile locale au avut loc luni.

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că luni au avut loc tragerile la sorţi computerizate prin care au fost desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Potrivit legislaţiei electorale, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora sunt desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în şedinţă publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti.

Desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi a locţiitorilor acestora se face cel mai târziu cu 20 de zile înainte de data votării, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în Corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite. Au prioritate absolvenţii de studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice şi apoi absolvenţii de studii universitare de licenţă.

Rezultatele tragerii la sorţi computerizate au fost consemnate în procese-verbale semnate de reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi de preşedintele biroului electoral de circumscripţie judeţeană sau al municipiului Bucureşti, care se aduc la cunoştinţă publică prin afişare pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, respectiv la sediile birourilor electorale de circumscripţie judeţeană/al municipiului Bucureşti şi pe site-urile acestora.

Corpul experţilor electorali este evidenţa permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *