Donald Trump este primul fost președinte american din istorie condamnat!

Politica externa Slider

Donald Trump a fost condamnat. Juriul l-a găsit vinovat pentru toare cele 34 de capete de acuzare

Juriul din cadrul procesului Stormy Daniels al fostului președinte al SUA, Donald Trump, a ajuns la un verdict joi noapte, după două zile de deliberări. Juriul new-yorkez a deliberat timp de 11 ore, rezultând într-o decizie unanimă de vinovăție pentru toate cele 34 de capete de acuzare aduse împotriva lui Trump. Judecătorul de proces, Juan Merchan, urmează acum să stabilească pedeapsa, care poate include închisoare sau amendă.

Procesul se concentrează pe acuzațiile că Trump a încercat să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels. Această sumă a fost plătită pentru a cumpăra tăcerea actriței cu privire la o relație sexuală avută cu Trump, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Scopul plății a fost de a preveni apariția acestor informații în presă, care ar fi putut afecta campania sa electorală.

Fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a dezvăluit anterior că Trump i-a cerut să efectueze această plată pentru a asigura tăcerea actriței. Verdictul de vinovăție marchează un moment istoric, Donald Trump devenind astfel primul fost președinte american condamnat într-un astfel de proces.

Condamnarea lui Trump a declanşat o furtună politică la Washington. Republicanii au atacat cu furie verdictul ca pe o eroare judiciară, în timp ce democraţii i-au lăudat pe juraţii din New York pentru că au pronunţat o hotărâre corectă într-unul dintre cele mai răsunătoare procese din istoria Americii.

Campania lui Joe Biden a declarat că „nimeni nu este mai presus de lege”. „Există în continuare o singură modalitate de a-l ţine pe Donald Trump departe de Biroul Oval: la urne”, a declarat Michael Tyler, directorul de comunicare al lui Biden.

Republicanii s-au raliat în jurul lui Trump, reiterându-şi acuzaţiile nefondate potrivit cărora administraţia Biden s-ar fi implicat în persecuţia politică a fostului preşedinte american. „Astăzi este o zi ruşinoasă în istoria americană”, a declarat Mike Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Congresmanul Jim Jordan, preşedintele comisiei juridice din Camera Reprezentanţilor, a deplâns verdictul ca fiind „o parodie de justiţie”.

Unii dintre consilierii şi membrii familiei lui Trump au fost şi mai tranşanţi. „Ce porcărie”, a scris pe X Donald Trump Jr, fiul cel mare al fostului preşedinte.

Fostul preşedinte a plecat de la tribunal către Trump Tower şi a rămas peste noapte la New York. Potrivit CNN, a promis că va susţine vineri o conferinţă de presă la ora locală 11.00 (18.00, ora României).

Protestatari anti-Trump şi susţinători ai lui Trump deopotrivă se adunaseră în faţa tribunalului penal din New York în momentul în care a fost anunţat verdictul, dar nu au fost raportate proteste sau tulburări pe scară largă.

Totuşi, într-un tweet publicat joi seară, primarul oraşului New York, Eric Adams, a declarat că a pus personalul NYPD în aşteptare pentru „orice împrejurări, inclusiv proteste de amploare”.

„Procesul nostru de justiţie penală trebuie să fie respectat”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *