VIDEO Constructorul metroului: ”Cerem încredere și răbdare din partea clujenilor”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Miercuri, 5 iunie 2024, au demarat lucrările la metroul din Cluj. Constructorul, asocierea Gulermak-Alstom-Arcada, a explicat la fața locului, în comuna Florești, cum va arăta metroul. 

Magistrala M1 de metrou Cluj este un proiect ambițios pentru România, fiind prima linie de metrou complet automatizată. E un proiect de pionerat și, de reținut, cel mai mare proiect la cheie din țară și unul dintre cele mai mari din Europa.

Linia va fi în întregime subterană și va străbate zona metropolitană în Cluj-Napoca pe o lungime de 21 km, având 19 stații și un depou, fiind construită din două tunele circulare, fiecare având o cale de rulare și un diametru interior de 5,5 m. Ambele tunele vor fi forate cu doua echipamente specializate pentru astfel de lucrări, care, de fapt, sunt mici uzine, așa-numitele TBM-uri – Tunnel Boring Machine sau ‘cârtițe’ ori ‘șobolani’ în limbaj popular” , a declarat Șerban Iorga, Director de proiect Alstom. 

Constructorul a explicat că, în prima parte a liniei, între stația Țara Moților și Mănăstur, tunelele vor avea o adâncime între 26 și 67 de metri. Din stația Sfânta Maria până în Piața Mărăști și mai departe spre Europa Unită, tunelele vor fi străbate la o adâncime ce variază între 16 și 27 de metri, iar cea de-a treia secțiune a metroului, între Piața Mărăști și Muncii, tunelele o vor străbate la o adâncime între 20 și 29 de metri.

”Sistemul de metrou va avea cea mai modernă tehnologie de automatizare a traficului, și anume nivelul 4, incluzând un centru de control integrat care susține funcționarea fără mecanic și servicii de transport de mare capacitate, între 15 și 21.000 de pasageri pe oră și pe sens, cu intervale de succedare a trenurilor de 90 de secunde. Venim cu o experiență de zeci de ani în proiecte de infrastructură și sisteme de metrou. Construim linii de metrou în Paris, Istambul, Atena, Varșovia, Toulouse, Riad, Dubai – proiect unde am lucrat cu colegii de la Gulermak împreună, așa cum lucrăm și în Cluj, și multe altele, din India până în America de Nord și Centrală. Toate aceste proiecte le-au permis specialiștilor noștri să dobândească o experiență valoroasă, fiind capabili să proiecteze și să execute proiecte de metrou în orice condiții, indiferent cât de mare ar fi provocarea din punct de vedere tehnic.

Această primă magistrală a metroului clujean este și va fi un proiect de referință nu numai pentru acei oameni care au avut determinarea și perseverența necesară pentru a-i da viață, nu numai pentru noi, oamenii din asociere, cei care împreună cu echipa de implementare și coordonarea proiectului vom face absolut totul pentru a-l duce la bun sfârșit, ci este un proiect de referință și de importanță majoră, așa cum spunea domnul primar, pentru comunitate, pentru oamenii din Cluj, din Florești și de ce nu, din toată țara, și pentru generațiile viitoare, pentru că ei vor fi adevărații beneficiari ai acestui proiect. Dați-mi voie să-i rog pe clujeni și pe cei din Florești să aibă încredere și să creadă în acest proiect, iar atunci când vor veni momente grele, pentru că vor veni cu siguranță, mai ales în primii ani ai proiectului, greutăți peste care vom trece împreună comunicând direct și la timp și alegând întotdeauna soluțiile cele mai optime pentru acele probleme, vreau să-mi permit să-i rog pe clujeni ca în acele momente să nu se supere sau să nu se supere foarte tare și să încerce să se gândească sau să-și imagineze bucuria, satisfacția și, de ce nu, mândria pe care o vor avea atunci când vor urca pentru prima oară într-un tren al metroului clujean și vor călători în condiții de confort și de siguranță și cu acces continuu și de calitate în permanență la internet. Am avut ocazia în ultimii ani să particip și să contribui la punerea funcției a câtorva linii de metrou și vă pot spune că bucuria primei călătorii este deosebită și rămâne pentru totdeauna. Iar astăzi, când sărbătorim demararea primelor lucrări a metroului clujean, eu personal am toată încrederea că voi avea onoarea să retrăiesc bucuria acelei prime călătorii și în țara mea”, a conchis Șerban Iorga. 

Cifrele metroului

Valoarea totală a contractului este de 13,69 miliarde de lei, din care 1,48 de miliarde de lei sunt fonduri din PNRR, 41 de milioane de lei de la bugetul Primăriei, iar 10,04 miliarde de lei de la bugetul de stat. Contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat anul trecut (mai 2023) cu o asocierea de constructori Gulermak-Alstom-Arcada pentru suma de 10,78 miliarde de lei (cu TVA). Această linie de metrou va deveni complet funcţională în 2031 când se mizează pe un număr de 164.000 de călători/zilnic. Clujenii vor avea la dispoziţie, din acel moment, o linie de metrou uşor în lungime de peste 21 de kilometri şi 19 staţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *