Dohotaru, activist civic: ”USR e marele perdant al alegerilor”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Adrian Dohotaru a scris o analiză percutantă privind rezultatul alegerilor din 9 iunie, în care consideră că USR e marele perdant al alegerilor, sloganul dreptei unite un eșec de proporții.

Redăm analiza:

„Câteva îngrijorări legate de alegeri: lupta împotriva silei

La nivel de europarlamentare, situația e similară: partidele suveraniste, naționaliste ori de extremă dreapta au câștigat teren peste tot în Europa, o să avem reprezentanți AUR și SOS în Parlamentul European aproape cât are PNL (9).

În zona progresistă și ecologistă, e unul singur, Nicu Ștefănuță, vestea cea mai bună a acestor alegeri, independent, dar afiliat Verzilor Europeni, inclusiv cu fonduri de la Verzi.

Se va reuși pe un mic val de respiro de independenți, ca Nicu, să se construiască politic, deci partinic, huuoo, partidele, vă aud? Vom vedea, deocamdată nișa verde e spartă în mai multe bule, puțin relevante. De pildă, la Bacău, la Consiliul Local trei partide verzi sau declarate verzi au luat separat 22% de procente. Poate era mai bine să se coalizeze pentru că luptele în zona asta îmi seamănă cu cele care erau cândva la stânga intelectuală (acum luptă vajnic împotriva cancel culture), fiecare scoțând oglinjoara și întrebându-se cine e cel mai verde din țară.

Strângerea rândurilor pentru un minim succes e cu atât mai relevantă cu cât e un val suveranist și anti-ecologist peste tot în Europa, verzii (și liberalii) suferind cele mai mari pierderi, tema schimbărilor climatice nemaiavând aceeași tracțiune în fața războiului, inflației, migrației și, mai ales, a liberalizării eronate a pieței energiei, liberalizarea fiind oarecum sinonimă cu tranziția energetică în ochii unei bune părți a publicului european.

USR e marele perdant al alegerilor, sloganul dreptei unite un eșec de proporții, dar nu e ca și cum oameni de orientări diferite nu atrăgeam lucid atenția în USR din 2017 să nu se branduiască pe dreapta. Dincolo de dreapta, nu a ajutat mai ales asocierea cu partidele vechi, nici fărâmițarea votului către Reper. De văzut dacă USR va mai încerca o coaliție, dacă o va încerca va fi de tip rainbow coalition mai largă sau mai mică sau, dacă chiar merg la risc, să fie o componentă, importantă, ce e drept, într-un partid prezidențial.

PNL dacă e smart, înghite PMP și Forța Dreptei, partide foarte apropiate de liberalismul conservator de la PNL. Nu ideile îi despart pe oameni, ci orgoliile și fripturile. Oricum, e puțin probabil ca partidele acestea să rămână în coaliție cu USR, nu că nu ar vrea ele, dar semnalul de la alegeri a fost clar.

Deși AUR și SOS au avut rezultate decente la europarlamente, sub așteptări însă la locale și județene, semn că, deși nedemocratică, alegerea de comasare a coaliției de guvernare, a fost abilă și a funcționat. În loc de mesaje suveraniste, discuțiile au fost locale, mult mai compozite, PSD s-a travestit, a câta oară?, din social-democrat, în social-conservator cu sloganul „alege românește”, propunând, nu foarte diferit, de liberali un mesaj suveranist soft, în cadrul UE.

Problema principală pe care o văd e de oligarhizare și mai mare a politicii autohtone în anii viitori, ceea ce face competiția extrem de inegală pentru orice nou venit lipsit de resurse publice. Cum? Prin dublarea subvențiilor publice, care în actualul ciclu electoral sunt de aprox. 1.8 miliarde de lei, din care două treimi merg spre subvenția presei și sponsorizări pe social media, nu în școli de partid, ca să zici că din atâția bani se face o „clasă” politică trăznet de politici publice.

Adăugați în societate, mai ales în mediile educate, urbane, progresiste un dispreț pentru activarea într-un partid, asociat cu misecuvinismul, oportunismul și corupția și aveți o situație destul de râncedă pentru viitor. Și eu mă lupt cu propria silă… Pe de altă parte văd și ce înseamnă stăruința și consecvența pe teme civice și cum prind contur acele teme și campanii după ani și ani.

PS: la Cluj, Boc a câștigat, dar a și scăzut aproape 30% de procente, semn că nu poți doar cu propagandă, cu inaugurat la metrou cu lopata, semn și de democrație” a notat Adrian Dohotaru pe Grupul de facebook Clujul Civic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *