Un nou scandal în USR Cluj cu o zi înainte de Congres. ”Conduceți filiala cu ”autobuzul”!

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Opoziția din USR Cluj a ieșit din nou la atac împotriva conducerii filialei județene. Dacă până acum cel mai criticat a fost IT-istul Ciprian Rus, consilier local din luna octombrie, de data asta a intrat în colimator Oana Murariu, președintele USR Cluj! 

Acuzele nu sunt noi, sunt tot aceleași din alte luări de poziție, cea mai cunoscută fiind că USR Cluj e condusă de o „gașcă„ formată din familia Murariu, Ciprian Rus și Viorel Băltărețu.

Oana Murariu a fost votată de majoritate, vineri seara, ca delegat la congresul de sâmbătă, și candidează pentru un loc în Biroul Național. Acesta e format din 24 de persoane și e forul decizional în USR.

Redăm scrisoarea deschisă:

„Electoratul se așteaptă din partea USR să păstreze câteva dintre valorile care au consacrat partidul. S–a militat pentru meritocrație, pentru zero compromisuri, pentru zero nepotism. Și ce avem azi pe una din listele de candidați la Biroul Național? Din Cluj o avem pe președinta filialei Oana Murariu care și-a pus soțul numărul 1 pe lista USR pentru Consiliul Județean. Și locul 3 pe aceeași listă este consilierul parlamentar al doamnei deputat-lider de filială Murariu. Îl avem și pe Ciprian Rus, care se implică  în activitatea filialei în modul lui caracteristic, hărțuind în mod repetat colegi și colege care nu-i sunt pe plac. Din acest motiv a fost chiar exclus din PLUS de Cioloș în 2020 dar a fost reprimit după o lună.

Alegerile interne în filiala Cluj se desfășoară constant după aceeași metodă „autobuzul” și păstrează la putere același grup de interese, fiind unul dintre motivele pentru care alegătorii s-au îndepărtat de USR. Este opțiunea fiecăruia cu cine votează. Din păcate USR a devenit, la Cluj, altceva decât se spera să fie. E doar o „gășcuță” care se ascunde sub sigla partidului și care își face aranjamentele. Acum să intre câți mai mulți în noul Birou Național!

Atașăm mai jos un extras din recenta postare a unei colege pe grupul intern USR Cluj.

„Aseară, în timp ce îmi susțineam punctul de vedere am fost înjurată de colegul Ciprian Rus, vicepreședinte USR Cluj, viitor consilier local la Cluj-Napoca și reprezentantul partidului în interacțiuni cu noii membri sau alte partide politice. Coleg care n-a avut demnitatea să mi se adreseze mie direct, ci altor bărbați din jur, în cel mai disprețuitor mod. Nu o să reproduc ce a spus însă imaginați-vă una dintre expresiile misogine pe care femeile le-au auzit cel puțin o dată în viață, expresie legată de viața noastră intimă și de rolul ei în starea emoțională de moment. Este exact genul de agresivitate verbală cu care femeile se confruntă zilnic, este motivul principal pentru care prea puține femei ies în față, pentru a se implica sau candida la funcții publice. Hărțuirea și agresivitatea pe care știm că va trebui să le suportăm. Și poate, pentru unele dintre noi, tocmai statutul femeii în societate și în politică ne-a adus în USR.

Ori astfel de comportament elimină fix motivația unora dintre noi. A avea grupuri tematice de tipul „Femei în politică” nu înseamnă absolut nimic, dacă cultura noastră organizațională e copiată de la PSD. Noi, USR, întotdeauna am condamnat public orice fel de agresiune la adresa femeilor, însă în spatele ușilor închise lucrurile stau destul de diferit” 

Semnatari:

Cristina Fărcaș, membru USR;

Carmen Turcanu, membru USR;

Sergiu Oltean, membru USR;

Marius Todoran, consilier local Florești;

Dan Paul Dehenes, consilier local Florești;

Călin Groza, consilier local Cluj-Napoca.

În replică Oana Murariu a declarat: 

”USR Cluj este o filială vie, cu oameni de opinii diferite și condusă democratic, prin votul majorității membrilor.

Fiecare membru al organizației USR Cluj este încurajat și își poate exprima liber opiniile în cadrul dezbaterilor interne. Violența verbală de orice fel nu este însă tolerată și există structuri interne care pot verifica orice presupusă abatere de la normele și statutul partidului.

Este firesc să existe o opoziție internă pentru că prin competiție devenim mai buni ca indivizi și mai puternici ca organizație. Mereu am considerat și continui să cred că ceea ce ne apropie, respectiv dorința de schimbare a modului în care partidele tradiționale au făcut politică și promovarea unor reforme profund necesare ale statului român, e mai important decât opiniile care ne despart.

Regret că în pofida votului democratic din cadrul USR Cluj, opoziția internă își urmărește agenda proprie și în spațiul public.

Acest lucru proiectează o imagine falsă despre situația din USR Cluj, afectând întreaga echipă a organizației, într-un moment în care mai mult ca oricând vorbim despre viitor și despre modul în care țintim ca filiala noastră să fie reprezentantă în noul Birou Național al USR.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *