Manifestările de antisemitism s-au intensificat în România, ca în toată Europa pe fondul războiului din Gaza, arată un raport al Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care a analizat evoluția antisemitismului în perioada mai 2023 – aprilie 2024.
La capitolul manifestări negative se numără creșterea discursului antisemit în mediul online, acțiuni de vandalizare, distribuție de literatură şi materiale de propagandă extremistă. La note pozitive: în anul universitar 2023, elevii de liceu au început studierea materiei „Istoria evreilor. Holocaustul.”
”Aș spune că e într-un trend european ce se întâmplă în România. Institutul Wiesel face tipul ăsta de exercițiu de analiză de vreo patru ani, dacă nu mai bine și, cumva, constatăm un fel de acomodare a unui discurs antisemit sau cu caracter antisemit în spațiul public. E din ce în ce mai prezent un astfel de discurs și ceea ce mie mi se pare îngrijorător este că tipul ăsta de narațiune, de subiect de tematică ajunge să penetreze cumva zone ale spațiului public, din ce în ce mai mai multe, cu un impact mai mare, precum… mă gândesc că în urmă cu 4 ani de zile sau 3 ani de zile, n-am fi putut oferi raport ca cel pe care l-am lansat zilele astea. Exemple de narațiuni antisemite care să aibă loc în Parlamentul României sau știu și eu la televiziuni sau…”, explică Marius Cazan, expert Institutul Wiesel pentru RFI.