Rareş Bogdan: PNL a depus un amendament care să-i permită şefului statului să candideze pe listele unui partid în ultimele 3 luni de mandat. EFOR contestă

Politica nationala Slider

Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, afirmă, joi seară, că PNL nu a solicitat modificarea Legii Electorale şi nici nu vrea ca preşeditele Klaus Iohannis să candideze incepdendent pe listele PNL, ci a depus un amendament care să permită şefului statului să candideze pe listele unui partid, în ultimele trei luni de mandat, informează News.ro.

Liberalul afirmă că PNL respectă legea şi toţi cei care comentează şi vor să fie „eroii respectării legii” vor vota acest amendament. În plus, Rareş Bogdan subliniază că lilberalii îşi respectă preşedinţii de partid şi de ţară.

”Nu s-a pus problema unui OUG de modificare a Legii Electorale. Nimeni din PNL nu a solicitat premierului sa dea Ordonanţa de Urgenţă astfel încât Preşedintele Klaus Iohannis să poată candida independent pe listele PNL. PNL a depus prin liderii celor două Camere ale Parlamentului un amendament la legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului care să-i permită Şefului Statului să candideze pe listele unui partid politic în ultimele 3 luni de mandat. Este vorba de un amendament care ar urma să modifice Legea 208/2015 prin care s-ar modifica art.5, alin.2 din această lege”, a scris, joi seară, pe Facebook, Rareş Bogdan.

Prim-vicepreşedintele PNL suusţine că ”ceea ce a apărut în spaţiul public, citând surse PSD, este pură ficţiune cu unicul scop de a-l prezenta pe actualul premier ca pe «eroul de la Termopile»”.
 

”Nu este prima dată şi probabil nici ultima când strategii PSD încearcă asemenea jocuri de imagine, dar opinia publică trebuie să ştie. PNL nu a solicitat aşa ceva. Suntem un partid al legii şi vom respecta cu sfinţenie legea. Aşa că, legea fiind organică, aceasta se va modifica în Camera Deputaţilor cu majoritate calificată.  Sunt absolut convins că toţi cei care astăzi încearcă să fie «eroii respectării legii», vor vota”, a mai transmis Rareş Bogdan.

Acesta afirmă că nu are ”nici cea mai mică îndoială că legea va trece”.

”Nù lăsăm pe nimeni în urmă. Nu uităm. Avem caracter. Ştim ce avem de făcut. Şocul de ieri şi de astăzi se va transforma în izbânda de mâine. Folosim experienţa. Ne respectăm preşedinţii de partid şi de ţară. Privim spre viitor”, a mai scris prim-vicepreşedintele liberal.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că la începutul săptămânii viitoare social-democraţii vor decide în Biroul Permanent Naţional dacă vor susţine sau nu proiectul PNL prin care preşedintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare.

ONG-ul Expert Forum: Poziție legată de schimbarea Legii 208/2015: Legea pentru un singur om

Legiuitorul n-a precupețit niciun efort să alinieze calendarul tuturor alegerilor din 2024 pentru a-i găsi președintelui Klaus Iohannis o înaltă dregătorie la nivel global sau european, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Mai rămânea o șansă: o lege cu dedicație pentru un post călduț în Parlament. Domnii Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu, inițiatorii unei asemenea legi, argumentează că este urgent să rezolvăm o nedreptate legislativă care nu permite președintelui în funcție să candideze la final de mandat pe listele unui partid.

Desigur, e urgent și nu pentru un singur om. Pentru că ”unor cetățeni” (respectiv președintele pe final de mandat) le este pe nedrept interzis dreptul de a fi aleși. Întrucât următoarea dată în care alegerile parlamentare vor pica în același an cu cele prezidențiale va fi peste fix 20 de ani, este o urgență atât pentru președintele în funcție azi, cât și pentru toți următorii președinți, din 20 în 20 de ani, cât timp mandatul președintelui va rămâne de 5 ani, iar al parlamentarilor de 4.

Desigur, e și o extindere a drepturilor de a fi ales. Pentru un singur om la fiecare două decenii, președintele în funcție, care va putea în mod excepțional să candideze ca independent pe listele unui partid. Nimeni altcineva, în afară de președintele în funcție pe final de mandat, nu va putea în continuare să candideze ca independent pe listele unui partid.

 Inițiatorii menționează recomandările Comisiei de la Veneția, când fac referire la extinderea drepturilor electorale. Pe de altă parte, Comisia de la Veneția recomandă și că ”ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin- ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic.” În mod curios, parlamentarii nu consideră niciodată că extinderea drepturilor în anul alegerilor ar fi permisă de Comisia de la Veneția când e vorba de extinderea drepturilor cetățeanului obișnuit de a vota – de pildă, reintroducând votul în două tururi la locale -, ci doar când vine vorba de dreptul cetățeanului Iohannis de a se alege.

 Dacă președintele ar vrea și el să aibă aceleași drepturi ca orice om de rând, soluția ar fi simplă: poate demisiona din timp și candida, ca independent sau membru de partid, exact ca orice cetățean. Își poate demonstra pe forțe proprii popularitatea, își poate face campanie fără să se folosească de funcția și resursele de președinte. Dar asta ar însemna să concureze fără garanția de a câștiga, o încălcare gravă a drepturilor președintelui de a fi mai presus de ceilalți cetățeni de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *