Deputatul clujean Adrian Gurzau si-a recunoscut vinovatia in dosarul „Carpatica Asig” si a primit 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Deputatul clujean Adrian Gurzău, fost candidat la Primaria Cluj-Napoca din partea Miscarea Populara, a ajuns la o înțelegere cu procurorii și a acceptat o pedeapsă de doi ani și opt luni cu suspendare după ce acesta a recunoscut că și-a traficat influența pe lângă membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru urgentarea procedurilor de avizare a Angelei Toncescu, fostă șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), la conducerea Carpatica Asig și pentru amânarea falimentului companiei.

Gurzău va presta 60 de zile de muncă în folosul comunității și îi vor fi interzise, timp de trei ani, mai multe drepturi, printre care acela de a fi numit sau ales într-o funcție publică. Dosarul său se află acum pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, scrie profit.ro.

Urmărirea penală față de ceilalți inculpați în dosar, printre care și Angela Toncescu și Dan Hosu (soțul fostei șefe a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Georgiana Hosu), continuă.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada 8 aprilie – 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru și, începând cu 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig, i-a promis lui Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă unde deputatul era administrator și Carpatica Asig.

Contractul a fost încheiat pe 2 noiembrie 2015 și avea ca obiect furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relații cu clienții, info-line, contact center vânzare și marketing, pe o durată minimă de cinci ani.

„Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună.

Așadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute”, susțin procurorii.

În schimbul acestor promisiuni și încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, Gurzău a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea ASF.

„Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deși, prin adresa Direcției de supraveghere și control – Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvență a SC Carpatica Asig SA”, mai spun procurorii.

La începutul lunii octombrie 2016, ÎCCJ a hotărât punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a deputatului clujean şi nu arestarea preventivă, așa cum au cerut procurorii DNA. Până la momentul publicării acestei ştiri, Gurzău nu a putut fi contactat pentru a oferi mai multe informaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *