Dezbatere cu iz activist la Insomnia Cafe

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Prima dezbatere electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie a avut loc luni, 28 noiembrie, în cafeneaua Insomnia, organizată de Clujul Civic (grup activist condus de Szakats Istvan) și la care au răspuns pozitiv doar patru partide din cele 11 care candidează pentru un loc în Parlamentul României: PSD, PMP, UDMR și USR. Au absentat PNL, ALDE, PRU și restul partidelor.’

La aceasta au participat circa 30-40 de persoane.

Dezbaterea a avut cinci teme principale de discuții, două dintre ele fiind mai potrivite pentru alegeri locale nicidecum parlamentare. Acestea au fost următoarele:

1. Ce demersuri sociale propuneți pentru combaterea sărăciei și ghetoizării, și în special pentru cazul Pata Rât?
2. Care este poziția dumneavoastră în problema plăcuțelor bilingve la Cluj?
3. Care este pozitia dvs. in problema sustinerii referendului dorit de catre Coalitia pentru Familie?
4. Care este poziția dvs. în legătură cu acordul comercial între Uniunea Europeană și Canada – CETA – care conține, printre altele, un sistem paralel de justiție pentru investiorii străini, Investment Court System? Acest sistem va permite corporațiilor să dea în judecată statele și să le ceară despăgubiri pentru profituri ”estimate” nerealizate. În baza unui astfel de acord firma canadiană Gabriel Resources a dat statul român în judecată și cere despăgubiri de 4 miliarde de dolari, echivalentul a 38.491 salarii anuale de asistentă medicală. Acest acord se dorește a fi un „model” pentru viitoarele acorduri ale UE. Dacă trece de Parlamentul European, unde se află acum, CETA urmează să ajungă în parlamentele naționale.
5. Care este pozitia dvs. in legatura cu faptul ca forta de munca ia 35% din PIB, iar capitalul 65% si avem cel mai mare randament pe capital din UE?

Cele patru partide care au luat parte la dezbaterea organizată de Clujul Civic au fost reprezentate de: Horia Nasra, președinte PSD Cluj și candidat pe locul 1 la Camera Deputaților; Csoma Botond, președinte UDMR Cluj; Ștefan Burlacu, candidat pe locul 1 la Senat din partea PMP Cluj; USR Cluj a avut doi reprezentanți: Adrian Dohotaru, candidat pe locul 2 la Camera Deputaților și Mihai Goțiu, candidat pe locul 1 la Senat.

Ștefan Burlacu – Partidul Mișcarea Populară

  1. „E o situație pe care o știu de ceva timp, a fost și mediatizată foarte mult, iar din punctul meu de vedere acolo trebuie să se implice administrația locală, parlamentarii și cei care ne reprezintă comunitatea merg pentru altceva în Parlament, acela să facă legi care să vină în sprijinul cetățenilor. La Pata Rât este într-adevăr o situație delicată, credeam că s-a și rezolvat, autoritățile la momentul respectiv au spus că fac demersuri să rezolve problema și îmi pare așa de rău că din păcate nu se respectă anumite situații de a trăi decent într-o țară membră a Uniunii Europene. Știu foarte bine speța, administrația locală poate să o rezolve prin atragerea de fonduri europene”.
  2. Din punctul meu de vedere este un subiect foarte clar, știți că legea spune foarte clar, dacă ai minoritori în jur de 20% poți să pui plăcuțe bilingve, iar Clujul nu are astăzi acest procent conform ultimului recensământ. Am foarte mulți prieteni de etnie maghiară, îi respectă, îi iubesc, dar dacă în Constituție spune anumite lucruri și legea e foarte clară, nu știu de ce avem această discuție. Legea trebuie respectată.”
  3. „Am semnat petiția inițiată de Coaliția pentru Familie. Eu consider familia formată dintre un șot și o soție, așa am fost educat, sunt creștin ortodox, iar astăzi România nu cred că este pregătită pentru altceva. Mișcarea Populară chiar are un programul politic acest punct de vedere. Din punctul meu de vedere, nu voi vedea niciodată o mamă de sex masculin să crească un pui și îmi asum acest punct de vedere”.
  4. CETA – „Este un aspect care nu este ratificat la Uniunea Europeană, eu sunt membru al comisiei Afacerilor Europene, iar în momentul de față două comisii o mai cerut o insuplimentare și nu mi se pare normal să vină un arbitru la mine în țară și să îmi impună niște condiții. Cred că UE ar trebui, și așa ar fi normal, să trimită tuturor țărilor membre acest punct de vedere și să analizeze conform legislației fiecărei țări membre și să se ia o decizie”.
  5. Forța de muncă și capital – „Din punctul meu de vedere, ne lovim de această problemă a salariului minim pe economie, care e undeva de 1200 lei. Nu suntem în stare să ne batem pentru cetățenii noștri și preferăm să îi lăsăm să plece peste hotare ca ingineri, brokeri, copii tineri și bine pregătiți. Trebuie să găsim soluții de a-i trage înapoi acasă pe românii plecați peste hotare, asta mi-aș dori”.

Horia Nasra – președinte PSD Cluj, candidat pe locul 1 la Camera Deputaților

  1. Pata Rât – „Bunica m-a învățat foarte multe lucruri bune în viața asta, iar dintre toate acestea și un lucru greșit: ea spunea când eram mic că dacă fac prostii în casă vine nenea rău și mă ia. Oare câți dintre noi nu am pățit asta în copilărie? Ca să rezolvăm problema din Pata Rât trebuie să o facem cunoscută tuturor cetățenilor, în primul rând noi consilierii locali, consilierii județeni și apoi parlamentarii. Această problemă a fost în ultimii 7 ani ocolită total de primărie, și nu vreau să aduc aici vina cuiva, dar cred că cel puțin în ultimii 2 ani se puteau face mai multe acolo. Tot de atâția ani se vorbește despre construcția a trei cartiere de locuințe. Locuințe sociale pentru acești oameni ar fi o primă soluție și cea mai simplă. După ce le explicăm tuturor clujenilor că problema locuitorilor din Pata Rât ne afectează și pe noi, putem să trecem și la pasul al doilea, acela de a avea grijă de ei. E impardonabil să rămânem indiferenți și vă rog pe toți să ne ajutați și pe noi să facem publică această problemă. În momentul când va exista o presiune din partea societății civile, în acel moment ne veți determina să fim mai proactivi în acest subiect”.
  2. Plăcuțe bilingve – „Am ajuns în 2016 să avem un prim punct fals și mă bucur că este un reprezentant al UDMR-ului aici. Dacă sunteți la conducerea primăriei de atâția ani, de ce nu treceți această problemă, aveți un viceprimar maghiar, de ce nu faceți presiuni pe primarul Emil Boc să se țină de cuvânt. Eu personal nu susțin plăcuțele bilingve, susțin plăcuțele trilingve, ca în Baia Mare, în română, maghiară și germană. Cu cât facem numele de Cluj-Napoca oricui, indiferent de etnie, cu atât e mai bine”.
  3. Coaliția pentru familie – „Mie personal mi se pare o temă și o dezbatere falsă. Eu consider că în bucătăria și dormitorul oricui nu avem ce căuta, fiecare face ce dorește în viața personală, iar mai mult decât atât, dacă două persoane de același sex aleg să aibă un viitor comun, păi cine suntem noi să ne opunem acestui viitor?! Nu cred că dacă s-ar organiza un referendum populația ar susține această căsătorie și cred că societatea încă nu e pregătită”.
  4. CETA – „Din start vă spun nu”
  5. „Cred că întrebarea nu e foarte corectă. Din câte știu, masa salarială din România e undeva la 55 miliarde de euro, al consumului este undeva la 91 miliarde de euro, iar această întrebare trebuia să țină oarecum și de munca la negru și de banii care vin în țară din diasporă. Cred că important e să susținem afacerile autohtone și produsele românești”.

Csoma Botond, președintele UDMR Cluj

  1. Pata Rât – „S-a discutat și astăzi în Consiliul Local să schimbăm criteriile de eligibilitate a locuințelor sociale și să avem un sistem mult mai echilibrat pentru persoanele aflate într-o situație dificilă, persoanele marginalizate să aibă acces mai ușor la aceste locuințe sociale. Nu am reușit încă să îi convingem pe colegii noștri consilieri, nici de la PSD, nici de la PNL”.
  2. Plăcuțe bilingve – „Mă bucur că domnul Nasra este primul reprezentant al PSD-ului care se pronunță pentru aceste plăcuțe bilingve sau trilingve. De 10 ani am făcut presiuni asupra conducerii primăriei pentru aceste plăcuțe, eu personal și colegii mei am avut foarte multe luări de cuvânt pe marginea acestui subiect. Nu poți să vorbești la Cluj de multiculturalism și să te opui denumirii în maghiară și germană a municipiului”.
  3. Referendum Coaliția pentru familie – „Cred că primul pas cu privire la drepturile acestor persoane este adoptarea în Parlament a legii parteneriatului civil, care există în multe țări europene. Să le facem viața mai ușoară persoanelor de același sex, să poată contracta un credit, să poată moșteni și trebuie să avem o dezbatere amplă despre căsătorie între aceste persoane. Trebuie să ne bazăm pe toleranță, dar primul pas e să abordăm legea parteneriatului civil”.
  4. CETA – „Ce am văzut în spațiul public e că nu avem foarte multe amănunte de acest lucru. Trebuie să facem o analiză de ansamblu, iar acum mingea este la Parlamentul European. Eu cred și din ce am observat e că atribuțiile statului român nu ar fi afectate de acest CETA, iar dacă vom avea o analiză corectă putem avea și o decizie în cunoștință de cauză în Parlament”.
  5. Forța de muncă și capital – „Cred că marea problemă este că salariul minim este atât cât este și noi la UDMR am abordat această problemă și am propus ca până în 2020 să majorăm salariul la 2000 lei net, în măsura posibilitățiilor financiare, iar treptat să ajungem la nivelul din Uniunea Europeană”.

Adrian Dohotaru, activist și jurnalist, candidat pe locul 2 la Camera Deputaților din partea USR Cluj

  1. Pata Rat – „Aceasta este o tema economica si nu una sociala, are legatura cu modelul de subdezvoltare pe care l-a ales Romania. Pata Rat este un ghetou creat de autoritati, care potrivit unor studii 43% dintre cei peste 1500 de oameni care sunt acolo au fost evacuati din alte localitati, altii au venit acolo. Sunt patru comunitati in Pata Rat: Dallas, cea mai veche, comunitatea de pe Cantonului, oamenii care au fost evacuati de pe Coastei si cei de pe rampa de gunoi. Sunt doua lucruri care se pot face, cresterea numarului de locuinte sociale si masuri prin care pot fi acordate aceste locuinte sociale. In termeni de educatie, este foarte important sa avem scoli mai putin segretate, astfel incat copiii romi din Pata Rat sa poata veni la scolile din Cluj, din centru sau din cartiere”.
  2. Placutele bilingve – „Nu doar ca suntem de acord cu aceste placute bilingve, dar chiar am propus oamenilor din Cluj sa ne ajute sa distribuim mesaj despre acest aspect”

Mihai Gotiu, activist anti-RMGC, candidat pe locul 1 la Senat din partea USR Cluj

Referendumul dorit de  Coalitia pentru Familie – „Vreau sa spun ca problema este mult mai grava decat acest referendum si porneste de la ce am numit eu <gandire mafiota in politica romaneasca>. Am atras atentia in anii 2012 si 2013 cand s-a deschis Cutia Pandorei despre reducerea pragului referendumului de la 50% la 30%. Consider ca trebuie sa referendumul cu minim 50% prezenta la vot si trebuie sa avem o dezbatere cat se poate de reala despre Coalitia pentru Familie”

Polemică Nasra – Botond

Unul din momentele importante a serii a fost polemica Nasra-Botond pe tema tăblițelor bilingve si trilingve, polemică care a iscat râsete, aplauze, chichoteli si replici tranșante din partea celor doi.

„Sunteți la putere de atâta timp la Cluj dar PDL acum PNL nu v-a satisfăcut doleanța principală, asta cu tăblițele. Nu înțeleg cum, că sunteți cu ei în mașina de vot de la primărie. Eu sunt pentru tăblițe trilingve. Dar de ce PNL nu vă susține?”, a atacat Nasra.

„Acum sunteți vocal, dar în primărie tăcut, la sedintele de consiliu, Dacă suntem acum cu peneliștii asta  nu înseamnă că ei sunt de acord cu tot ce vrem noi”, a replicat Botond

La dezbaterea din Insomnia Cafe microfonul s-a auzit prost, au participat majoritatea activiști, USR a venit cu doi candidați, iar sălița unde a avut loc dezbaterea a fost arhiplină cu membri de partid, simpatizanți, curioși și presă.

Au relatat Vasile Manu și Tiberiu Fărcaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *