„OUG 13 revine! Și noi!” – România iese din nou în stradă împotriva grațierii și a clasei politice! VIDEO

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Aproximativ 100 de clujeni s-au mobilizat pe Facebook în două ore și s-au adunat în această seară, din nou, în Piața Unirii după votul de astăzi al Comisiei Juridice din Senat prin care se cere grațierea unor fapte de corupție ca luare de mită, dare de mită și trafic de influență.

Această manifestație vine ca o continuare a protestelor din iarnă, ianuarie-februarie, când jumătate de milion de români au ieșit în stradă, timp de mai multe săptămâni, în toate orașele, împotriva controversatei ordonanțe de urgență 13 privind grațierea faptelor de corupție, retrasă după câteva săptămâni, dar acum, la două luni distanță, a revenit din nou în centrul atenției grație fostului președinte Traian Băsescu, cel care a depus o serie de amendamente privind grațierea faptelor de corupție și votate astăzi de majoritatea PSD din Senat. 

„27 de ani de corupție. Cât mai #Rezistăm?”, a fost mesajul unui clujean scris pe un banner.

„Ale, ale, Liviu Dragnea să ajungi îmbrăcat în multe dungi”, „Demisia”, „Justiție, nu coruptie”, „București nu uita / Clujul e de partea ta”. s-a strigat în piață

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului. Premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în Comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.

„Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului”, a scris premierul pe pagina de Facebook.

Senatorii PNL şi USR au anunţat că se opun graţierii oricăror fapte de corupţie.

„PNL nu va susţine graţierea niciunei fapte de corupţie”, a anunţat senatorul liberal Daniel Fenechiu.

„Nici USR nu susţine graţierea faptelor de corupţie. Faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă, nu trebuiesc graţiate. E foarte, foarte important să se înţeleagă că, odată ajuns într-o funcţie publică, nu trebuie abuzat de ea. Să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, cel ajuns într-o funcţie publică să nu exercite funcţia în interes personal”
, a declarat senatorul USR George Dircă.

Mai multe organizații civice au emis un comunicat de presă comun:

Mișcările și organizațiile civice semnatare, care s-au născut în stradă în București, Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu, Oradea, Arad și Craiova în urma protestelor din ultimii ani și ca reacție la corupția politică și la încercările succesive de a stopa lupta anti-corupție, vă cheamă astăzi în stradă la proteste pașnice. Suntem la fel de hotărâți ca și acum câteva luni împotriva corupției și a încercărilor repetate orchestrate de coaliția de guvernare de a modifica legislația în favoarea câtorva corupți.

Astăzi, Comisia Juridică a Senatului a dat undă verde amendamentului care face posibilă grațierea unor fapte de corupție comise pâna la data de 1 ianuarie 2017. Este vorba de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia. Propunerea de a grația conflictul de interese și abuzul în serviciu nu a fost supusă votului. În aceste condiții, dacă va fi adoptată și în Camera Deputaților, legea ar putea să favorizeze 246 de persoane condamnate pentru coruptie – potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Începând de astăzi, mișcările semnatare vor protesta împotriva acestor demersuri și vor cere abandonarea iniţiativelor de modificare a codurilor penale în sensul dezincriminării faptelor de corupţie sau asociate acesteia, precum şi de adoptare a unor proiecte de lege în vederea grațierii corupţilor.

https://www.facebook.com/events/1676754829297713/

Semnatari:

• Inițiativa România, mișcare civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
• Inițiativa Timișoara, mișcare civică formată prin asocierea a 16 organizații neguvernamentale din Timișoara după adoptarea OUG 13,
• Sibiu Uniți Salvăm, grup civic apărut în 2013 în urma mișcărilor civice din Sibiu pentru salvarea Roșiei Montane,
• Oradea Civică, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Corupția Ucide, comunitate civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,
• Aradul Civic, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Asociatia Civica pentru Transparenta si Implicare Craiova, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,
• Civica Iași, organizație neguvernamentală înființată în decembrie 2014 pentru un Iași mai bine guvernat și o comunitate mai implicată,
• #REZISTENȚA, platformă civică născută în urma protestelor masive împotriva corupției din februarie 2017
• Geeks for Democracy, grup informal de acțiune civică, inclusiv prin instrumente și metode legate de tehnologia informației.

Românii au ieșit în stradă la București, Craiova, Baia Mare, Brașov sau Iași. 

Protestul din Piața Victoriei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *