Partidul așteptat – Comunitatea Platformei România 100, reunită la Cluj într-o sală arhiplină – De la mişcare civică la formaţiune politică

Analize POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Una dintre cele mai așteptate formațiuni politice din România este, fără doar și poate, Platforma Romania 100, care îl are drept „motor” pe Dacian Cioloș, fondatorul acestei mișcări civice, alături de co-fondatorul Dragoș Pîslaru şi Mirabela Amarandei – moderator al Comunităţii tematice Educaţie. Acest lucru a fost dovedit miercuri seară, 21 martie, când simpatizanții fostului premier și cei care își doresc o schimbare în România au umplut până la refuz micuța sală de conferințe „Ion Mușlea” a Bibliotecii Central Universitare din Cluj-Napoca la dezbaterea despre cele mai importante valori ale acestei mișcări – Educaţie, Dezvoltare şi Tradiţii multiculturale, care i-a avut ca invitaţi speciali pe cei trei – dezbatere care culminează cu lansarea filialei clujene a viitorului partid creat pe fundaţia acestui ONG. 

În cadrul acestei dezbateri s-au acoperit subiecte precum educația financiară, inovarea sistemului educațional românesc sau susținerea antreprenoriatului și a afacerilor locale, noțiuni pe care nu le-am auzit prea des la cei care conduc România astăzi și la membrii coaliției PSD-ALDE. Dezbaterea a fost moderată de Valentin Naumescu, conferenţiar al Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. 

Au mai luat cuvântul membrii RO 100 Cluj-Napoca: Eleonora Vințeler (Educație), Ștefan Oltean (Dezvoltare), Timea Lapsanszki (Civilitate), Thomas Tolnai (Tradiții Multiculturale), Dr. Horațiu Gribovschi (Sănătate) şi Cristian Ivaneș (Cultură).

Reprezentanții societății civile obișnuiți să își spună păsurile în stradă au venit în această seară să își facă o impresie despre ceea ce reprezintă această mișcare ce urmează să se constituie oficial într-un partid politic în câteva săptămâni, în sală fiind prezenți multe persoane implicate în acțiunile #REZIST, printre care și fondatorul comunității Corupția Ucide, Florin Bădiță, dar și simpatizanți și membrii USR.

După ce au luat cuvântul toți cei invitați s-a trecut la întrebări din public, care au fost incitante și pe subiecte de interes general, la care cei au răspuns pragmatic și cu lux de amănunt. 

Platforma Romania 100 va deveni partid politic asumat pentru următoarele alegeri – europarlamentarele din 2019 și își dorește să devină o alternativă la actuala clasă politică, iar liderul mișcării, Dacian Cioloș, a sunat adunarea și a susținut că „doar împreună putem schimba lucrurile pe care ni le dorim cu toții”, de altfel şi sloganul acestei mişcări este „Schimbăm România împreună”.

S-a avansat ideea că doar prin implicare în comunităţile locale poate fi contruit un viitor mai bun şi „să facem schimbarea fără să o mai aşteptăm”.  

Fostul premier a anunţat că în două săptămâni vor fi depuse actele pentru noul partid politic şi a ţinut să nu îi divulge încă numele, iar Platforma România 100 va rămâne în continuare mişcare civică. 

„Am început cu Platforma România 100 ca o mişcare civică, vom continua cu o mişcare politică. În următoarele zile, o săptămână, maximum două vom depune dosarul de înscriere a unui viitor partid, care îşi propune să ducă energia asta şi în mediul politic. Lucrurile vor rămâne mai departe legate, platforma va rămâne mişcare civică, şi va avea rolul de a prelua energia din platformă şi să o structureze într-un proiect politic care trebuie să fie serios şi credibil”, a declarat Dacian Cioloş.

„Îmi doresc ca a face politică să nu devină o profesie de bază, ci un intermezzo în viaţa noastră profesională, în care ne asumăm nişte lucruri pentru comunitate, după care mergem şi continuăm să rămânem conectaţi la firul ierbii, la baza societăţii. Asta e viziunea noastră, nu am venit să facem promisiuni, singura promisiune pe care putem să o facem este că vom rămâne împreună cu dumneavoastră”, a menţionat Cioloş.

Dacian Cioloş: „La primele alegeri, cele europarlamentare, intrăm în jocul politic”.

„Eu unul singur sau doar cu câţiva nu mă duc la drum dacă nu suntem mai mulţi cei care ne asumăm aceste lucruri. Nici eu nu sunt mulţumit de anumite lucruri, îmi pun la bătaie pielea, resursele şi energia şi facem primul pas, după care trebuie dezvoltat de undeva. (…) Avem timp până la următoarele alegeri, pentru că altfel nu ne-am fi implicat în proiectul politic. Vom participa la alegeri cu un partid politic. După depunerea actelor de înregistrare a partidului politic va dura câteva luni până la finalizarea procesului de înscriere la tribunal, apoi vor începe înscrierile în partid. La primele alegeri, cele europarlamentare, intrăm în jocul politic. Aceasta este forma, trebuie să dăm fondul, care înseamnă o schimbare de atitudine, dacă nu se produce declicul, putem face zece partide”, a a mai spus Dacian Cioloş.

Prima dezbatere tematică inițiată de comunitatea clujeană a Platformei România 100 s-a încheiat cu puțin peste ora 21, după trei ore intense de discuții despre schimbarea pe care o aşteptăm cu toţii în România și despre viitor mai bun, iar majoritatea dintre cei prezenți în sală și-au manifestat interesul față de această nouă mișcare politică, declarându-şi susținerea față de viitoarele acțiuni ale ei.

Mulți dintre cei care aderă la valorile Platformei Romania 100 și îl susțin pe Dacian Cioloș speră ca viitorul partid să își unească forțele cu USR, iar împreună să devină o forță mult mai puternică în lupta împotriva coaliției de guvernare.

Dacă în sală au fost peste 250 de suflete, transmisiunea live pe pagina de Facebook RO100 Cluj-Napoca a strâns peste 40.000 de vizualizări, fiind distribuită de aproape 700 de ori.

Concluzia la finalul a acestei dezbateri a fost că oamenii așteaptă de la România 100 ceea ce așteptau şi aşteaptă în continuare şi de la USR – normalitatea și șansa unui viitor mai bun într-o țară guvernată corect de oameni onești și cu experiență, însă rămâne de văzut dacă în viitorul apropiat cele două vor face un pact şi se vor alia pentru binele comun. 

„Asociaţia Platforma România 100 este un ONG și așa va rămâne. Comunitățile locale înființate în țară nu sunt filiale de partid și nu se vor transforma niciodată în filiale de partid. Activitatea noastră în acest cadru se referă la dezbateri publice, acțiuni și proiecte civice care să demonstreze voința, expertiza și capacitatea noastră de a produce o schimbare în bine în societatea românească”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *