Partidul lui Viktor Orban a câștigat alegerile parlamentare din Ungaria

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica externa Slider

Partidul Fidesz, condus de Victor Orban, se apropie de o nouă victorie detașată, după alegerile de ieri. Fidesz-KDNP, obținând 53,06% din voturi. Acesta ar fi a 4 rundă de alegeri câștigate de partidul de extremă dreapta.

După numărarea a 98% dintre voturi, Opoziția unită, nu a reușit să obțină, conform datelor index.hu , decât 34,04% dintre voturile alegătorilor, iar Mișcarea Patria Noastră 6,21%. Prezența la vot a fost mare, apropiată de cea record din 2018 când 67,7% dintre alegători au fost prezenți. Astfel Fidesz, obținând 53,06%,  v-a avea majoritatea parlamentară, deja obișnuită, de două treimi cu 135 de mandate. 

„Am obținut o victorie excepțională – o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranță de la Bruxelles”, a declarat Orban, conform Agerpres.
Victoria lui Orban e una cu atât mai importantă deoarece până în acest moment opoziția nu a fost una unită mișcarea Opoziția unită formată din 6 partide.

Alegătorii maghiari au votat de asemenea și un referendum privind drepturile comunitații LGBTQ+ și promovarea, expunerea și afișarea de conținuturi privind orientarea sexuală pentru minori.

Text de Cătălin Todea, student, an 1, jurnalism, UBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *