Senatorul Vasile Ilea, PSD Cluj, readuce aminte de proiectele întârziate din Mănăştur

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Senatorul clujean Vasile Ilea de la PSD readuce în atenţia opiniei publice două proiecte întârziate şi nefinalizate la termen de către municipalitate. Este vorba de parking-ul de pe Negoiu şi mansardarea Şcolii gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăştur. 

Iată mai jos informarea lui Ilea:

„În prezentul material mă voi referi la situația a două investiții realizate de autoritățile locale în Mănăștur, cel mai mare cartier al municipiului nostru.

Prima este reprezentată de Parkingul Negoiu, cu capacitate proiectată de 372 de locuri, singura asemenea investiție realizată pe raza Clujului în ultimii 5 ani. Deși termenul inițial pentru finalizare era în anul 2015 (!), acesta a fost amânat până la sfârșitul anului 2017, dată după care a urmat o nouă amânare. Motivul invocat pentru aceasta a fost modificarea legislației privind protecția împotriva incendiilor, survenită după tragedia din clubul „Colectiv” (30 octombrie 2015) și ulterior organizării licitației pentru execuția lucrării, datorită căreia reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au refuzat să autorizeze darea în folosință a construcției, materialele și dotările acesteia nefiind conforme noilor cerințe.

Față de această situație, se impune ca executivul Primăriei să clarifice următoarele aspecte: Când au survenit modificările normative privind siguranta contra incendiilor invocate? De ce responsabilii pentru proiect (singurul de acest tip aflat în desfășurare) din partea Primăriei nu au înștiințat deîndată firma constructoare, pentru ca aceste modificări și cerințe noi să poată fi încorporate în procesul constructiv pe parcursul acestuia, și nu prin ajustări după încheierea sa, întarziind în mod exagerat termenul de dare în folosință, în detrimentul locuitorilor din Mănăștur? Care este termenul final (sau mai exact al treilea termen –  și sperăm ultimul) de dare în folosință pentru această investiție?

A doua chestiune care merită a fi discutată este cea a Școlii gimnaziale „Ion Creangă”, aleasă de clujeni pentru un proiect de investiții în valoare de 150.000 de euro vizând mansardarea acesteia. Proiectul a fost votat, alături de alte 14 propuneri, ca urmare a  inițiativei de bugetare participativă, singura de acest tip din țară, propusă de autoritățile locale. Dincolo de caracterul în mod cert meritoriu al acestei inițiative, care ar fi meritat prelungită și pentru viitor, cel puțin la fel de importantă este voința și consecvența autorităților în punerea în practică a măsurilor votate de cetațeni.   

Astfel, clujenii și părinții copiilor care învață la Școala „Ion Creangă” au aflat recent din declarațiile publice ale d-lui primar Emil Boc că mansardarea nu va fi realizată în anul în curs, aceasta find avută în vedere de către executivul Primăriei ca proiect multianual, pentru că,  preciza dl. primar, o asemenea lucrare nu se poate realiza cu 150.000 de euro.

Față de această situație întrebările la care e nevoie să se răspundă sunt mai simple și au un caracter mai general. De ce nu i se pot aloca fonduri suplimentare, în avans, unui asemenea proiect, singurul de acest fel (mansardare de unitate scolară) la nivel de municipiu, pentru executarea sa în acest an? Care este fezabilitatea unei lucrari de mansardare care sa dureze mai mulți ani, fată de inconvenientele și neajunsurile aduse elevilor, profesorilor școlii și procesului educațional? Dacă în Cluj-Napoca ridicarea unui etaj la un imobil deja existent este abordată ca investiție multianuala, cum va aborda domnul primar chestiunea unor proiecte de mare amploare și complexitate, cum este cel al metroului clujean?”, a notat senatorul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *