Iniţiativa politică „Fără penali în funcţii publice” a strâns toate semnăturile necesare, dar campania va continua!

Politica nationala Slider

Inițiativa politică „Fără Penali în Funcţii Publice” a reuşit să strângă toate cele 20.000 de semnături necesare din 20 de județe, plus București, dar campania nu se va opri. USR a anunțat că va profita de ultimele zile rămase pentru a strânge un milion de semnături.

Voluntarii au adunat până acum peste 750 de mii de semnături, iar cele 21 de judeţe în care a fost adunat numărul minim de 20 de mii de semnături pentru ca iniţiativa să ajungă în Parlament sunt: Bucureşti, Cluj, Braşov, Timiş, Iaşi, Sibiu, Ilfov, Constanţa, Galaţi, Prahova, Maramureş, Bihor, Dolj, Alba, Hunedoara, Arad, Mureş, Argeş, Bacău, Vaslui şi Tulcea. De asemenea, judeţele Neamţ şi Suceava se află la câteva mii de semnături distanţă de pragul de 20 de mii de semnături.

„Tulcea este cel mai recent județ care ne-a adus mai aproape de reușită. Însă campania continuă. Săptămâna aceasta am primit răspunsul de la primăria din Brașov, după ce în urmă cu trei săptămâni am depus dosarele, și au fost anulate 15% dintre semnături. De aceea nu ne putem opri odată ce depășim linia, ci trebuie să ajungem la 1 milion. Continuăm să strângem semnături până la sfârșitul lunii august și ne menținem atenția spre județele Neamț și Suceava pentru a ne asigura că trec și ele pragul legal de 20.000. Avem încredere că până la sfârșitul lunii vor trece și alte județe pragul”, transmit iniţiatorii campaniei.

Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele tării. Potrivit legislaţiei, strângerea semnăturilor a fost posibilă doar după ce a fost obţinut avizul Consiliului Legislativ, iar textul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Iniţiativa urmăreşte modificarea articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Textul propus instituie o interdicţie temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracţiunii, adică situaţiile care, potrivit legislaţiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecinţelor rezultate din condamnare. Această temporizare a fost absolut necesară pentru ca propunerea legislativă să respecte întru totul Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, tratatele internaţionale la care România este parte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi recomandările Comisiei de la Veneţia, care nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *