Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu prim-miniştrii din Finlanda şi Croaţia

Politica nationala

Preşedintele Klaus Iohannis, a avut, vineri, o întrevedere cu prim-ministrul din Finlanda, Juha Sipilä, şi cu prim-ministrul din Croaţia, Andrej Plenković, în contextul în care cele trei state urmează să asigure Trio-ul de Preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene pe perioada 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020.

Iohannis a subliniat că acest Trio va avea un rol important în asigurarea continuităţii gestionării dosarelor aflate pe agenda europeană, precum şi a tranziţiei legislative şi instituţionale la nivelul Uniunii.

Administraţia Prezidenţială anunţă că, vineri, Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu premierii din Finlanda şi Croaţia.

Preşedintele României a transmis aprecierile sale cu privire la dialogul susţinut şi cooperarea excelentă cu Finlanda şi Croaţia în procesul de elaborare a Programului comun de lucru al Consiliului Uniunii Europene, pe durata preşedinţiilor rotative care vor fi exercitate consecutiv de cele trei state, începând cu 1 ianuarie 2019.

Programul trasează liniile majore care urmează să fie abordate în cadrul Consiliului UE pe perioada următoarelor 18 luni, asigurându-se astfel coerenţa şi continuitatea agendei europene pe termen mediu şi lung.

„Preşedintele României a subliniat că acest Trio va avea un rol important în asigurarea continuităţii gestionării dosarelor aflate pe agenda europeană, precum şi a tranziţiei legislative şi instituţionale la nivelul Uniunii. Discuţiile s-au axat şi pe abordarea subiectelor actuale ale agendei europene, precum Brexit, negocierile privind viitorul cadru financiar multianual post 2020 şi problematica migraţiei”, a transmi administraţia Prezidenţială.

Sursa citată a precizat că preşedintele Klaus Iohannis a evocat faptul că dezbaterile actuale de la nivel european cu privire la viitorul UE conferă Trio-ului România-Finlanda-Croaţia un rol important în ceea ce priveşte viitoarea Agendă strategică a Uniunii Europene şi proiectarea direcţiilor de evoluţie a politicilor europene, de o manieră care să răspundă cât mai eficient aşteptărilor cetăţenilor europeni.

Totodată, Preşedintele României a precizat că ţara noastră, ca stat care va prelua Preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, va depune toate eforturile pentru a contribui la avansarea Agendei europene pe perioada Trio-ului.

Discuţia a evidenţiat angajamentul celor trei ţări de a conlucra în vederea îndeplinirii obiectivelor comune stabilite în cadrul Programului comun de lucru.

La propunerea Preşedintelui Klaus Iohannis, s-a agreat ca, pe perioada desfăşurării mandatelor succesive ale Preşedinţiilor din Trio – România, Finlanda, Croaţia – să fie organizate, în acest format, reuniuni de coordonare în marja Consiliilor Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, la Bruxelles, la Summitul Euro în format extins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *