Sondaj SOCIO-DATA privind alegerile prezidenţiale 2019: Klaus Iohannis, pe primul loc. Viorica Dăncilă, pe locul 2

Politica nationala

Un sondaj realizat de Socio-Data, în perioada 16-20 septembrie 2019, arată preferinţele electoratului cu privire la alegerile prezidenţiale. Astfel, Klaus Iohannis se află pe primul loc, cu 40%, în scădere faţă de săptămâna trecută, pe locul 2 Viorica Dăncilă- 19%, iar pe locul 3 Mircea Diaconu-16%, scrie MEDIAFAX.

La întrebarea “Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar candida următoarele partide sau alianţe, Dvs. cu ce partid aţi vota”, sondajul arată că PNL ar obţine 28% (în scădere faţă de primele două săptămâni din septembrie, când partidul era cotat la 32%, potrivit sursei citate),

PSD este creditat cu 25% (faţă de 26%- săptămâna precedentă şi 22% în ultima săptămână din august).

Alianţa USR PLUS ar beneficia de 22% din voturi, Pro România- 9%, ALDE-4%, UDMR ŞI PMP câte 5%.

Acelaşi sondaj arată opţiunea alegătorilor legat de prezidenţiale. Aşadar, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, actualul preşedinte Klaus Iohannis ar obţine 40%, în scădere faţă de săptămâna precedentă, când ar fi obţinut, potrivit aceleiaşi surse, 46%. Pe locul doi se află Viorica Dăncilă, cu 19% (în creştere cu două procente), urmată de Mircea Diaconu- 16%, Dan Barna-15%. Theodor Paleologu-5%, Kelemen Hunor- 3%.

La întrebarea “Indiferent de optiunea dvs de vot, cine credeti ca va intra in turul 2 al alegerilor prezidentiale, dintre urmatorii?”, răspunsurile arată că: Dan Barna este candidatul considerat cu 30% şanse pentru a intra în turul doi, Viorica Dăncilă-33%, Mircea Diaconu-18%.

Legat de “Pactul pentru Bunăstarea Romanilor”, 38% dintre cei intervievaţi au o părere bună, în timp ce 18% o părere foarte proastă. 70% dintre cei chestionaţi sunt de părere că şi partidele din Opoziţie ar trebui să îl semneze, 19% cred că nu ar trebui, iar 11% susţin că nu ştiu sau au preferat să nu răspundă.

Sondajul national a fost realizat de Socio- Data cercetare socială, în perioada 16-20 septembrie 2019, pe un volum de 1070 subiecţi. Metoda de cercetare este prin intermediul chestionarului, iar universul este populaţia neinstituţionalizată la nivel national cu vârsta de 18+.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *