Probleme pentru PNL la guvernare. Situaţie gravă. Orban: Nu sunt suficienţi bani nici pentru programele de sănătate, nici pentru CNAS

Politica nationala

PSD a lăsat o moştenire grea după perioada petrecută la guvernare, cu datorii şi conturile goale. Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Ministerul Sănătăţii, că în acest moment nu sunt banii necesari pentru finanţarea programelor de sănătate şi a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate până la finalul acestui an.

„Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pe programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei. Şi aşa, nu sunt bani de salarii”, a afirmat Ludovic Orban, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Sănătăţii de către Victor Costache.

Premierul a abordat totodată şi problema taxei de clawback, considerată a fi un inhibitor pe piaţa de medicamente.

Taxa clawback, aşa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de medicamente (….) ajungând la cote de 26 – 27%. Se ştie că preţurile la medicamentele compensate şi gratuite sunt preţuri reglementate care sunt calculate după o formulă pe care trebuie să o discutăm, pentru că aşa cum este formula de calcul acum nu generăm stimulente pentru o prezenţă foarte serioasă de medicamente. În privinţa taxei de clawback – a ajuns la 26 – 27% din cauza faptului că au crescut costurile pe compensate şi gratuite menţinând în schimb aceeaşi anvelopă bugetară. Normal că taxa de clawback a crescut de la 7-8% la 26 – 27% şi această taxă este suportată de firmele din domeniu care nu mai pot să suporte această taxă în condiţiile în care a fost menţinută aceeaşi anvelopă bugetară”, a arătat prim-ministrul, adăugând că există peste 2000 de medicamente care au fost retrase de pe piaţă după aplicarea taxei „oarecum în pauşal”.

Nu sunt specialist în domeniu, dar va trebui să facem o analiză serioasă şi să luăm nişte decizii„, a subliniat şeful executivului.

În acelaşi timp, prim-ministrul a precizat că, în opinia sa, Agenţia Naţională a Medicamentului trebuie să ţină cont de realităţile de pe piaţă şi „să renunţe la discriminările care există între diferiţi actori de pe piaţă”.

„Trebuie eliminată orice discriminare între furnizorii privaţi de servicii medicale şi furnizorii publici de servicii medicale. Ministerul trebuie să fluidizeze toate procedurile, să înceteze să mai fie o frână prin tot felul de avize şi autorizaţii care sunt blocate cu lunile sau cu anii atunci când există iniţiative, în special iniţiative private în domeniul medicinei”, a afirmat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *