Desene animate terapeutice pentru copiii care stau acasă, puse la dispoziție gratuit, online, de UBB. Regia și scenariul au fost realizate de senatorul USR Mihai Goțiu

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj a decis să pună la dispoziție în mod gratuit, online, desenele animate psihoterapeutice „RETMAN și Retmagia”, pentru a veni în sprijinul copiilor și adolescenților, dar și a părinților lor, care stau acasă în această perioadă.

Cartea și DVD-ul „RETMAN și Retmagia” au fost realizate în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al UBB Cluj, sub coordonarea prof. univ. dr. psiholog Daniel David (noul rector al UBB Cluj), și au fost lansate în anul 2015, la Editura TREI. Producția artistică a fost coordonată de scriitorul și jurnalistul Mihai Goțiu (acum senator USR), care a realizat și scenariul și regia acestora.

În această perioadă a pandemiei, și copiii sunt afectați de o serie de probleme psihologice. În mod normal ar trebui să apeleze la specialiști, dar, din păcate, accesul la serviciile acestor e mai dificil în această perioadă. Atunci ne-am gândit să facem publice, cu acces gratuit, online, seria de desene animate pe care am creat-o în urmă cu mai mulți ani, prin care încercăm să promovăm, într-o variantă psiho-educațională în cazul copiilor, un stil de gândire rațional care să susțină comportamente adaptative și emoții sănătoase. Îi încurajez și pe adulți să se uite la aceste desene animate, sigur, într-o variantă umoristică așteptându-ne să aibă aceleași efecte pozitive și pentru ei, ca în cazul copiilor„, a explicat psihologul Daniel David.

Mă bucură decizia psihologilor și conducerii UBB. A fost gând la gând. Când le-a propus asta, decizia era deja luată. Pe de o parte, copiii și adolescenții au nevoie, mai mult ca niciodată de astfel de produse. Pe lângă gândirea rațională și emoțiile sănătoase pe care le promovează, cel puțin două dintre problemele pe care le tratează – stările de depresie și anxietate – pot fi experimentate de mulți dintre copii, dar și de părinții lor, pe perioada distanțării sociale. Pe de altă parte, în calitate de membru al Comisiei pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senat, mi-aș dori să avem mai multe astfel de produse multidisciplinare dezvoltate în universitățile noastre, care să îmbine cercetarea de frontieră cu serviciile oferite comunității„, a declarat senatorul Mihai Goțiu, regizor și scenarist al seriei de desene animate.

Desenele animate „RETMAN și Retmagia” se constituie, practic, în terapii pentru patru dintre cele mai întâlnite probleme ale copiilor, ajutându-i să treacă peste stările de depresie, anxietate și furie, fiecare dintre acestea având consacrat un episod din serie.

Acestora li se adaugă episodul pilot, care conține „Legile Fericirii” (cele patru legi și Marea Lege a Fericirii), utile a fi cunoscute și aplicate în orice situație cotidiană, atât de către părinți, cât și de către copii. După cunoștința autorilor, „RETMAN și Retmagia” reprezintă o premieră în psihologia mondială: utilizarea desenelor animate nu doar în scop educativ, ci, mai mult, ca terapii în sine.

Desenele au fost realizate în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al UBB, sub coordonarea prof. univ. dr. psiholog Daniel David și a prof. univ. dr. Anca Dobrean. Producția artistică a fost coordonată de Mihai Goțiu, scriitor și jurnalist, care a realizat și regia și scenariul, animația fiind coordonată de dr. Bencze Laszlo (Universitatea de Arte și Design, Cluj). Coloana sonoră a fost produsă de solistul trupei „Luna Amară”, Mihnea Blidariu, a cărui voce se află și în spatele mai multor personaje din desenele animate.

În cadrul proiectului RETMAN al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al UBB Cluj au fost dezvoltate și alte produse și servicii inovative, utilizate atât în cercetare, cât și în practica psiho-terapeutică a copiilor: benzi desenate terapeutice, povești terapeutice, Decalogul Raționalității, pastile psihologice, Robo RETMAN și jocul REThink.

„Pornind de la personajul RETMAN, am dezvoltat, împreună cu compania Pixel Data, jocul terapeutic online REThink care se află acum la stadiul de model funcțional. Jucându-se, copiii si adolescenții pot învăța abilități de reglare a emoțiilor, ceea ce este important, știind că sunt mari iubitori de jocuri pe calculator. Jocul a fost testat într-un studiu amplu și rezultatele au arătat că dacă se joacă timp de patru săptămâni REThink, copiilor le scade semnificativ nivelul problemelor emoționale”, a detaliat conf. univ. dr. psiholog Oana David, coordonatorul proiectului REThink.

Mai multe informații pe site-ul https://retman.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *