Vasile Dâncu, candidatul PSD Cluj la Senat, mesaj către alegători: „Mergeți și votați după propria conștiință și pentru a găsi un echilibru”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Sociologul Vasile Dâncu, candidat pentru funcția de senator din partea PSD Cluj la alegerile parlamentare din 6 decembrie, a fost invitatul jurnalistului Tiberiu Fărcaș la ediția de astăzi a emisiunii online Clujul Politic LIVE!.

Profesorul universitar a declarat că nu credea că va mai candida vreodată și va mai intra într-o bătălie electorală după ce a ieșit din PSD în 2008, dezamăgit atunci de drumul pe care partidul l-a luat și de atmosfera din Senat.

„Aproape că nu îmi vine să cred, dar chiar e adevărat, candidez în această campanie. Am părăsit în 2008 și Partidul Social Democrat și Senatul României, nu am mai vrut să candidez pentru că mi-am dat seama că ajunsesem la un capăt de drum. Chiar dacă am încercat să facem politică cu Grupul de la Cluj, făcând schimbări majore în partid în ceea ce privește, în 2008 a început o schimbare majoră în partid odată cu venirea lui Mircea Geoană și într-un fel o reconfigurare a conducerii centrale pornind de la președinții unor zone, mai ales din Sud sau Moldova, în care s-a produs o schimbare ce nu mi se părea că este în ton ceea ce voiam noi de la stânga românească și de la social democrație.

Nu am crezut că o să mai candidez pentru că nu mi-a plăcut nici atmosfera din Senat, mi s-a părut că se deprofesionalizează continuu viața din România și că în afara unor târguri cu interese locale nu mai putem urmări o linie pe care o începusem cu Adrian Năstase.

În 2004 am încercat să începem, chiar dacă cu sărăcie, construcția unei societăți echilibrate, în care stânga și dreapta sunt doar instrumente, iar dezvoltarea devine un must„, a declarat Vasile Dâncu la Clujul Politic LIVE!.

„Unul dintre motivele pentru care am acceptat să mă duc în politică în 2000 a fost și această umilință pe care am simțit-o la ambasadele din București ale țărilor europene”, a mai precizat profesorul.

Despre vizele Schengen

„Este un lucru care nu este tratat cu destulă seriozitate de o politică românească care se face de multe ori în genunchi. Americanii nu cred că își doresc parteneri care să nu aibă niciun pic de personalitate. Noi suntem o țară importantă în flancul estic al NATO, ni se spune mereu, se fac investiții strategii, noi facem sacrificii importante pentru asta. Pentru că să ai curajul ca în coasta Rusiei să aduci bastioane ale inamicului tradițional al Rusiei nu e un lucru liniștitor. Plus pierderile economice pe care le ai și strategice atunci când ești înconjurat de clienții Rusiei.

Politicienii noștri ar trebui să facă mai mult pentru acest lucru”, a mai susținut Dâncu.

„Am câteva proiecte pe care îmi doresc să le continui din ceea ce am făcut în perioada 2001-2004, transparența statului, cred că dincolo de orice povești și ”fără penali în funcții publice” (se referă la inițiativa unui alt partid n.r.), care sunt principii importante în viața socială și politică, dar țin de etica organizării unui partid. Legea liberului acces la informațiile publice și legea transparenței vreau să fie un concept de viziune introdus în codul administrativ asupra legăturii dintre stat și cetățean. Aș vrea ca această lege a liberului acces la informație să o consolidăm pentru totdeauna și să o introducem în codul administrativ”, a mai declarat candidatul la Senat.

„În ultimii ani PSD a făcut o politică socială curajoasă referitor la pensii, salarii, dar poate că a exagerat prea mult cu comunicarea lor. Pentru că ar fi trebuit să mergem mult mai departe la armonizarea societății și alte mecanisme importante care sunt necesare. Aș vrea să continuăm cu o strategie serioasă, sustenabilă, și cu creșterea salariilor și pensiilor. Eu știu foarte bine cât este coșul minim de trai decent, știm ce relație ar trebui să fie între pensii și salarii la un moment dat, știm că este nevoie să creștem veniturile românilor pentru a deveni o societate sustenabilă în sine.

Școala și sănătatea ar avea o șansă foarte bună de a reconstrui România”, a susținut Dâncu.

Despre PSD Cluj

„După dezastrul de la organizația PSD Cluj în care am avut mai multe sinecuri puse de la București în ultimii ani, nu am avut un președinte legitim, după 2016 a fost un adevărat haos, nefiind o conducere, iar presiunile pe care le-a făcut PNL-ul asupra primarilor noștri. Aveam 33 de primari iar 15 dintre ei au fost obligați să treacă prin diverse forme la PNL. De fapt Partidul Național Liberal a câștigat în județul Cluj un primar și cei 13 de la PSD, doi dintre ei au pierdut. Până la urmă noi avem un lot mai mic de primari. Aș vrea să fiu onest și să spun că în această nouă legislatură după alegeri, nu am observat derapaje importante ale Consiliului Județean la primarii opoziției, sunt și foarte puțini, doar 11. Este nevoie de echilibru, este nevoie de o forță care să se opună unei forțe politice (PNL n.r.) care este unipolară. Sper că odată cu parlamentarele vom echilibra un pic în județ”, a descris Dâncu situația din PSD Cluj.

Despre opoziția la PNL

„Opoziția este obligatorie în momentul când ai fost ales politic în Parlament și nu ești la putere. În mod normal fiecare parlamentar ar trebui să își facă această datorie, fiecare are stilul lui. Acum eu am observat cele mai puternice opoziții le-a făcut Adrian Dohotaru, care îmi pare rău că nu a putut fi recuperat într-o coaliție pe care mi-aș fi dorit-o de stânga. El este un om veritabil de stânga și aș fi vrut să fie un partener, din păcate noi nu putem în momentul acesta, în dezorganizarea PSD-lui de la Cluj nu ne permitea să oferim locuri pentru partide cum sunt Demos sau cum este Adrian.

Vreau să adunăm tot ce înseamnă societate civilă în Cluj și să facem o opoziție reală, nu o opoziție de claxon, să zbierăm toată ziua, dar un parteneriat de încredere cu autoritățile locale, care să însemne critică și care să nu ia tot câștigătorul.

Consilierii locali aleși (n. red. Anca Ciubăncan și Vladimir Mătușan) vor avea un proiect foarte elaborat și vor avea ținte precise, în principiu nu faci ce vrei atunci când ești consilier local, nu îți faci propriile tale interese, ci reprezenți partidul. Vor avea un plan alternativ în care cu siguranță ne vom cupla cu societatea civilă.

Vreau să facem ceea ce am spus și la alegerile locale, să construim o strategie echilibrată a orașului. Aș vrea ca Pata Rât să nu mai fie o rușine și o pată pe obrazul clujenilor. Toate aceste lucruri se pot face, nu avem o administrație publică opacă, ea trebuie forțată să iasă din propriile stereotipuri și să mai meargă și spre ideile noastre, ale celorlalți”, a declarat Dâncu.

Despre experiența ca vicepremier în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș

„Era o presiune foarte mare, era un fel de tampon și trebuia să păstrez un echilibru între un parlament condus de PSD și guvern. Dar am învățat foarte multe pentru că am avut libertatea și un parteneriat cu Dacian Cioloș care mi-a permis să proiectez tot ceea ce mi-am dorit eu în modernizarea statului, cod administrativ, cod urbanism. Am lucrat la strategia pentru cadastru, strategia pentru salarizarea administrației publice. Am avut posibilitatea să coordonez 7 ministere, tot ceea ce înseamnă social și mi-am dat seama tot ceea ce se poate și nu se poate face în această perioadă. Și mi-am dat seama că poți lucra cu oricine dacă ești rezonabil. Noi eram un guvern de coaliție națională, eu eram pesedist și am mai găsit oameni care erau independenți, dar aveam in spate marele partid național liberal care presa. Am reușit să facem o treabă bună acolo”, a declarat Dâncu.

Despre statul paralel

„Statul paralel este o parte a teoriei conspirației, prin care se spune că lumea este condusă din umbră, nu din față, că sunt masonii sau grupul Bilderberg. Asta e partea de deep state în general. La noi din nefericire au fost niște derive pe care odată cu o anumită președinție, serviciile de informații au fost integrate poate prea mult în lupta anticorupție și a avut accente politice”, a mai precizat candidatul.

Mesajul lui Vasile Dâncu pentru alegători

„Îi îndemn pe oameni să meargă la vot pentru că acesta este un lucru important, chiar dacă nu este mai important decât sănătatea. Nu există riscuri când mergi la vot. Pe noi ne blochează să ne facem campanie. Dincolo de asta, să meargă la vot și să voteze după propria conștiință, să încerce să găsească un echilibru. Pentru că dincolo de simpatia față de anumiți politicieni sau partide și dincolo de faptul că ne place să fim învingători, există și votul util, votul pentru cei care ar trebui să fie o altă voce în comunitate, poate auziți ceva nou de la cei care nu sunt la conducere”, a încheiat Vasile Dâncu dezbaterea de la Clujul Politic LIVE!.

Emisiunea poate fi văzută AICI.

VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *