Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus o inițiativă legislativă pentru Legea Bugetării Participative

Comunicate POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

La finalul celor patru ani de mandat, deputatul clujean Adrian Dohotaru, care a candidat pe listele USR și ulterior și-a dat demisia din partidul care l-a făcut parlamentar și a devenit independent, acesta a depus o inițiativă legislativă pentru promovarea bugetării participative.

Dohotaru își dorește ca cetățenii să se implice mai mult în deciziile publice.

Am propus bugetare participativă la Cluj încă de acum un deceniu. Între timp s-a răspândit în peste 30 de localități, însă într-o formă superficială în raport cu propunerile societății civile. Cum e probabilă răspândirea bugetării participative în sute de localități e necesară atât o practică unitară, ca în alte state care au adoptat legi similare, cât și un design la un nivel mai ridicat.

Concret, am propus creșterea pragului de cel puțin 5% din bugetul de dezvoltare al localității pentru bugetare participativă. Am propus dezbatere și deliberare, nu doar vot online. Am cerut prin lege accent pe priorități bugetare și proiecte, nu competiție între cetățeni pentru proiecte de mici dimensiuni.

Proiectul legislativ este semnat de colegi din partide diferite, iar bugetarea participativă se desfășoară în diverse orașe, indiferent de culoarea politică. De asemenea, liberalii și-au asumat în programul de guvernare implementarea bugetării participative în administrație și proiecte de infrastructură. Adoptarea legii de către viitorul Parlament ar fi o dovadă de realizare a programului de guvernare.

Am monitorizat procesul bugetării participative în mai multe orașe din lume, am organizat dezbateri, am făcut cercetare de teren în mai multe orașe din Europa și câteva zeci de interviuri la nivel național și internațional„, a declarat Dohotaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *