Elek Levente, candidat USR-PLUS la Senat: „Clujul are un urbanism de foarte proastă calitate, care se face la întâmplare”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Invitatul emisiunii online Clujul Politic LIVE! din această dimineață a fost Elek Levente (50 ani), fondator al Asociației pentru Protecție Urbanistică Cluj și candidat din partea USR-PLUS Cluj în Senat, la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Levente a vorbit în emisiune despre urbanismul haotic din Cluj, de blocurile între case și abuzurile pe care administrația locală le produce în acest sector. Candidatul USR-PLUS Cluj s-a luptat foarte mult în justiție cu aceste abuzuri pe care mulți dezvoltatori imobiliali le fac.

„Voința mea și apetitul acesta împotriva abuzurilor nu a venit din urbanism, a fost ceva ce a urmat ulterior. Am simțit un abuz pe propria piele și întotdeauna am fost o persoană care am reacționat și nu am stat să aștept. Înainte de a înființa în 2014 Asociația pentru Protecția Urbanistică a Străzii Măceșului, am acționat de unul singur, am scris tuturor ziarelor și televiziunilor și am încercat să îmi caut dreptatea văzând că se întâmplă un abuz pe strada mea.

La 21 de ani nu am pornit în lupta asta pentru că așa am vrut eu, ci pentru că așa m-a obligat viața. A fost o luptă de 17 ani cu un sistem judiciar pe care îl cunoaștem. O să lupt în fiecare zi pentru dreptatea mea”, a declarat Elek Levente, candidat USR-PLUS Cluj la Senat.

Despre urbanismul haotic din Cluj

„Ceea ce se întâmplă în Cluj, abuzurile și atrocitățile urbanistice așa cum le numesc eu, vor fi greu de șters de pe fața Clujului în următorii 100 de ani. Dacă noi am fost supărați pe epoca Funar că a vopsit băncile sau a pus câteva statui nepotrivite, acelea le-am putut remedia ușor, dar blocurile între case și calitatea vieții distrusă nu o s-o putem remedia nici în următorii 50-100 de ani. Clujul are un urbanism de foarte proastă calitate, avem un urbanism care se face la întâmplare și la discreția unor oameni”, a mai susținut Levente.

„Ce cred eu că trebuie corectat în urbanismul clujean este procedura aceasta derogărilor de la regulă. Așa cum spunea primarul Boc, dar el doar teoretic susținea asta, practic face exact invers, nimeni să nu beneficieze de niște facilități, toți să construim după aceleași reguli, asta ar fi corect. Consider în momentul de față că PUG-ul, care va expira în scurt timp, este mult mai bun decât Planul Urbanistic General pe care l-a avut Clujul înainte și a tot fost prelungit. Dacă acest PUG ar fi respectat, noi am putea să ne bucurăm de un urbanism și de o calitate a vieții la Cluj, dar din păcate nu se respectă această lege în urbanism și se fac tot felul de derogări”, a mai susținut Elek Levente.

Despre susținerea mediului antreprenorial

„Eu am fost nemulțumit că în ultimii 4 ani niciun parlamentar de Cluj nu a susținut mediul antreprenorial. Pentru că înainte de a fi un oraș universitar, un oraș cultural, Clujul este un centru de business. Aud de foarte multe ori de la colegii mei că vrem 6% în educație, vrem la sănătate sau apărare, de unde vreți dacă nu producem. În primul rând noi trebuie să îi susținem pe cei care produc ca ei să contribuie și noi să putem dezvolta celelalte sectoare. Ei, pentru Clujul antreprenorial nu am văzut pe nimeni. Eu am organizat o întâlnire cu oamenii de afaceri în 2018 și de atunci nu am mai văzut alte discuții sau întâlniri cu oamenii de afaceri în care să preiei problemele lor și să încerci să îi ajuți.

Și am văzut acum de la Guvernul Orban celebrul proiect IMM Invest, care din punctul meu de vedere a fost un eșec total. Eu am făcut o propunere mult mai simplă, mult mai rapidă, care a și fost citită în Parlamentul Românei de către colegii mei din USR, dar care nu a trecut. Cred că mediul privat și IMM-urile trebuie foarte mult susținute, pentru că atunci avem bani la buget și putem susține celelalte activități”, a mai declarat Levente.

VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *