Bogdan Pivariu: „Am alocat 1 milion de lei pentru Bugetarea Participativă”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a alocat un milion de lei pentru proiectul de  Bugetare Participativă. Astfel, floreștenii se pot implica în mod direct, cu idei și proiecte, pentru a îmbunătăți calitatea vieții din comună.

Administrația pe care o conduc are misiunea declarată de a fi în parteneriat cu cetățenii Floreștiului”, spune Pivariu.

Ce presupune Bugetarea Participativă?

Acesta își dorește ca oamenii să vină cu idei și propuneri de noi proiecte bugetare, astfel asigurându-se că administrația locală îndeplinește dorințele și nevoile locuitorilor.

Bugetarea participativă ȋşi propune implicarea cetăţenilor comunei Floreşti ȋntr-un proces democratic de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ ȋn definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte.
 
Această inițiativă urmărește implicarea directă a cetățenilor în actul administrativ, astfel încât proiectele cele mai dorite de către comunitate să fie implementate. Astfel, cetăţenii depun proiecte pe care le doresc implementate ȋn Floreşti, iar apoi pe baza regulamentului, locuitorii comunei votează, iar Primăria va pune în aplicare proiectul.
 
Bugetul alocat acestei inițiative este de un million de lei și vor fi implementate primele două proiecte care obțin cel mai mare număr de voturi din partea comunității floreștene.
Bugetul pentru un proiect este de pana la 500.000 lei.
 
Bugetarea participativă organizată în Comuna Florești cuprinde următoarele etape:
 
1. Înregistrarea participanţilor
 
Înregistrarea se face pe platforma online www.floresti.decid.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota.
 
2. Depunerea propunerilor de proiecte
 
Fiecare cetățean poate formula o singură propunere de proiect prin intermediul platformei www.floresti.decid.ro.
3. Analiza tehnică şi legală a proiectelor de către Comunitate
 
Propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei Comunei Florești. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile.
 
Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile de către comisia de analiză tehnică și juridică urmează să fie supuse votului cetăţenilor.
 
4. Votul cetăţenilor
 
Votul are loc într o singură etapă, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care au obținut cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul anului următor (excepție anul 2021 când fondurile vor fi cuprinse în bugetul anului 2021) al Primăriei Comunei Florești.
 
Calendarul
 
Având ȋn vedere HCL nr. 14 din data de 27 ianuarie 2021 privind aprobarea implementării proiectului „Bugetare participativă în comuna Florești, jud. Cluj” și a Regulamentului privind procedura de derulare a proiectului, s-a stabilit prin Dispoziţia nr. 114 din 24.02. 2021, emisă de către primarul comunei Florești, Pivariu Bogdan Nicolae:
 
– 𝗗𝗲𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿 î𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝟭 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 – 𝟭 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭
– Analiza proiectelor în perioada 2 aprilie – 15 aprilie 2021
– Votarea proiectelor în perioada 16 aprilie- 30 aprilie 2021
– Implementarea proiectelor în anul 2021
 
Regulamentul complet al Bugetarii Participativă organizată în Comuna Florești poate fi accesat la adresa https://www.floresticluj.ro/ro/articol?slug=-1# si https://floresti.decid.ro/regulament/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *