GALERIE FOTO Cum va fi reamenajat Parcul Primăverii din Mănăștur: se va renunța la benzinăria MOL, iar zona va fi parte integrantă pe linia Pădurea Făget – Someșul Mic

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
Reamenajarea Parcului Primăverii din Mănăștur, cel mai mare cartier al Clujului, a fost prezentată în dezbatere publică, marți după-masa, de la ora 17.00, într-o dezbatere a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).
 
În cadrul dezbaterii, a fost prezentat conceptul de reamenajare pentru Parcul Primăverii, unul dintre cele mai ofertante spații publice din cartierul Mănăștur, care cuprinde de asemenea reorganizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran. Urmează etapa studiului de fezabilitate și ulterior licitația pentru proiectare și execuție.
 
Potrivit propunerii făcută de arhitecții Vlad Rusu și Octav Olănescu (Studio 82), Parcul Primăverii se va mări de la aproximativ 1,5 hectare la peste 2,1 hectare, renunțându-se la stația de combustibili din capătul străzii Almașului (benzinăria MOL – n.r.). Mai mult, va fi amenajată o zonă umedă cu vegetație de-a lungul pârâului Calvaria, care va fi intubat subteran. De asemenea, vor fi plantați circa 400 de arbori într-o perdea de protecție.
 
Benzinăria și strada Almașului sunt disonante cu spațiul verde. Noi ne-am gândit să solicităm relocarea benzinăriei și eliminarea unui tronson al străzii Almașului. Astfel, parcul ar câștiga o suprafață generoasă, de 25%. De la aproximativ 15.500 de metri pătrați ar ajunge la circa 21.000 de metri pătrați”, a spus arhitectul Vlad Sebastian Rusu, citat de media9.ro.
Expunerea lui Emil Boc
 
Pe contul său de Facebook, primarul Clujului, Emil Boc, a scris că soluția de amenajare presupune integrarea zonei de intervenție într-un sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic. Conform sursei citate, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții:
 
Pentru amenajarea Parcului Primăverii
 
– reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
– stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
– evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
– dotarea parcului cu mobilier urban modern
– amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
– sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale.
 
Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:
– transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
– reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
– plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
– refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern.
 
Potrivit edilului Boc, prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor 3 componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă și anume: componenta ecologică, cea socială și cea economică.
Întregul concept de amenajare, cu detalii pentru fiecare zonă de intervenție poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca accesând următorul link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *