Caz rar întâlnit în instanțele românești: judecătorii Curții de Apel Cluj au decis confiscarea a 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustificată, de la primarul din Baia Mare

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleiași instanțe și a dispus confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustificată, de la primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, scrie g4media.ro.

Procesul a fost înregistrat în 10 ianuarie 2020 la Curtea de Apel Cluj și a fost nevoie de 15 termene de judecată pentru a fi luată o decizie. Totuși, sentința dată pe 9 aprilie nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. 

În iulie 2019, Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în valoare de peste 2,7 milioane de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017. Prin urmare, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj pentru a verifica averea primarului. În plus, ANI a sesizat și procurorii în cazul lui Cătălin Cherecheș.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, aflat la treilea mandat, este judecat în alte două dosare de corupție. Într-unul dintre ele, primarul este acuzat că ar fi primit șpagă de la mai mulți oameni de afaceri 150.000 de dolari și 12.000 de lei pentru „eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare”. Detalii aici.

Într-un alt dosar, scrie g4media.ro, primarul e acuzat că a primit mită 100.000 de lei de la reprezentantul clubului de fotbal din Baia Mare ca să susțină echipa din fonduri publice cu 1 milion de lei. Pe 26 aprilie 2016, primarul a fost prins în flagrant cu suma de 25.000 de lei și a fost arestat. Chiar și așa, a câștigat alegerile din iunie 2016 pentru un nou mandat din arest. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Cluj și nici acum, după 5 ani, nu s-a ajuns la un verdict. Următorul termen de judecată este pe 17 aprilie 2021.

Un astfel de caz, în care judecătorii unei instanțe cer confiscarea unei sume considerabile, de 2,7 milioane de lei, este foarte rar întâlnit în România.

Citește toată știrea, AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *