Doliu național în Israel. Zeci de oameni au murit și peste 150 au fost răniți după o busculadă

Special

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis vineri o anchetă „majoră” în cazul busculadei în care au murit zeci de oameni, inclusiv copii, scrie news.ro.

În timpul vizitei la locul unde a avut loc tragedia de joi seară, în apropierea Muntelui Meron, Netanyahu a spus că o anchetă „majoră” va face ca un astfel de dezastru să nu mai aibă loc vreodată.

Cel puţin 45 de oameni au murit şi 150 au fost răniţi la festivalul Lag B’Omer care a atras zeci de mii de evrei ortodocşi.

Au avut loc scene sfâşietoare aici. Oameni care au fost striviţi mortal, inclusiv copii”, le-a spus Netanyahu reporterilor la faţa locului.

Prim-ministrul a declarat că „teribilul dezastru” este unul dintre cele mai grave din istoria ţării, adăugând că duminică va fi zi de doliu naţional.

Busculada a avut loc în jurul orei locale 01:00, joi spre vineri, şi primele informaţii au sugerat că o structură s-a prăbuşit.

Surse din poliţie au declarat ulterior pentru ziarul Haaretz că totul a început când unii oameni au alunecat pe trepte, ceea ce a făcut ca mai mulţi să cadă. Acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Înregistrările video publicate online arată mii de oameni încercând să fugă printr-un culoar strâmt. Prin megafoane, oamenilor le-a fost cerut să se disperseze înainte ca poliţia să ceară evacuarea completă a locului.

Unii martori au criticat răspunsul poliţiei şi au spus că incidentul a început când a închis pasajul cu lărgime de 3 metri.

Era foarte aglomerat… oamenii erau nevoiţi să meargă pe rampă pentru a ieşi”, a declarat un tânăr pentru AFP. „Poliţia l-a închis. Apoi mai mulţi oameni au ajuns şi poliţia nu i-a lăsat să iasă, aşa că oamenii au început să cadă”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *