Unde se duc tinerii când se duc din Cluj? Își cumpără case la 13 kilometri de oraș

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Viața foarte scumpă și piața imobiliară care a atins prețuri nesimțite la Cluj au făcut ca mulți tineri să se orienteze către case ori terenuri în apropiere de capitala Ardealului.

Florești, Feleacu, Baciu, Apahida sunt de câțiva ani locațiile cele mai vizate, mai ales datorită vecinătății lor de Cluj, dar și a prețurilor mai mici la imobiliare. Însă o altă localitate foarte aproape de Cluj a „prins” ca marca de scrisoare și i-a cucerit pe foarte mulți tineri din Cluj.

Este vorba de Aiton, la aproximativ 15 kilometri de oraș. Comuna e formată din două sate, Aiton și Rediu, are o populație de aproape 1.100 de locuitori, o infrastructură rutieră foarte bună și legături directe cu Turda și Cluj. De exemplu, de la Cluj la Aiton, mergând prin satul Gheorgheni, faci cam 15-20 de minute cu mașina. Aerul curat, panorama deosebită întâlnită chiar de la intrarea în satul Aiton, infrastructura bună și apropierea de Cluj sunt avantajele care au făcut ca numeroase familii să se mute aici. 

Primarul comunei Aiton, Nicolae Făgădar, vorbind despre proiectul imobiliar de pe Dealul Ciolt. Foto: Tibi Fărcaș

În ultimii doi ani, Aiton a atras peste 200 de familii din Cluj. Oamenii vin de la oraș și au nevoie de infrastructură bună, de șosele, apă, gaze. Noi pe astea le avem, nu avem deocamdată canalizare, dar se va realiza și asta. Datorită infrastructurii rutiere pe care o avem, că avem drumuri asfaltate și legături directe cu Turda și Cluj, au crescut și prețurile la terenuri. Acum un metru pătrat la Aiton face 35 de euro, cât e la Turda!”, a explicat, pentru clujulpolitic.ro, primarul comunei Aiton, Nicolae Făgădar. 

Edilul comunei a mai spus că datorită afluxului tot mai mare de tineri din Cluj, primăria a acordat în concesiune pentru 49 de ani un teren situat pe un deal (Dealul Ciolt) chiar la intrarea în satul Aiton cum vii de la Cluj, la 13 kilometri de oraș. 

Aici vom dezvolta un cartier de case concesionate pe 49 de ani. Am licitat deja 33 de case și mai avem zece. Licitațiile au avut loc așa cum cere legea: în plic închis. S-a licitat plecând de la 10 euro pe metrul pătrat, prețul l-a stabilit un expert evaluator independent. Toți cei care au câștigat licitațiile sunt din Cluj: printre ei sunt IT-iști, ingineri constructori, avem chiar și doi actori. Parcelele au între 920 și 1.000 de metri pătrați. Unele parcele au fost câștigate la 16 euro/mp, altele cu 22-26 și chiar cu 30 de euro pe metrul pătrat”, a explicat primarul comunei Aiton, Nicolae Făgădar. 

Proiectul cartierului „Dealul Ciolt” din Aiton prevede, pe lângă ansamblul de case, magazin, creșă și un parc de agrement pentru copii. În perioada 16-18 mai, primăria le va înmâna CF-urile proprietarilor celor 33 de case, urmând ca aceștia să facă rost de avizele de construcție și să înceapă lucrările. În următoarea etapă, se vor licita restul de zece case.

Noi am stabilit prin caietul de sarcini ca 30% din valoarea imobilului să ni-i dea la semnarea contractului. Din banii ăștia vom realiza infrastructura rutieră, vom introduce apă, gaze și electricitate. Iar restul de 70% să ni-i dea în zece ani”, a mai spus edilul comunei Aiton. 

Construcțiile trebuie să respecte Planul Urbanistic Zonal (PUZ) stabilit de Consiliul Județean Cluj. Casele vor avea un nivel de înălțime parter plus mansardă (P+M), un anumit tip de acoperiș și „nu va fi o struțo-cămilă”, conform primarului Nicolae Făgădar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *