Mai multe ONG-uri cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul programului guvernamental Saligny

Politica nationala

17 organizații neguvernamentale cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la presupusa încalcare a Constituției în cazul adoptării programului de dezvoltare locală Anghel Saligny.

ONG-urile susțin că PNDL 3 nu avea de ce să fie adoptat prin Ordonanță de Urgență, așa cum a făcut vineri, 3 septembrie, Guvernul Cîțu.

Organizația care a inițiat sesizarea Avocatului Poporului, Expert Forum, susține că aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, prin ordonanță de urgență, s-a încălcat articolului 115, alin. 4 din Constituție.

Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituţie, în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare şi asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat şi art. 141 din Constituţia României referitor la Consiliul Economic şi Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituţie şi nici nu s-a primit un aviz. Contrar declaraţiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu„, potrivit unui comunicat de presă al Expert Forum.

Este vorba despre faptul că nu a existat o situație extraordinară care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern.

De asemenea, organizațiile neguvenamentale reclamă că Executivul Florin Cîțu nu a cerut avizul de la Consiliul Economic și Social, așa cum s-ar fi impus.

Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu (…) iar aprobarea acestuia (n.r programului) este un demers care servește mai degrabă intereselor politice. Chiar dacă înțelegem și susținem necesitatea dezvoltării comunităților locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă și necorespunzătoare„, susțin Expert Forum și celelalte organizații semnatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *