Rafila, despre varianta Omicron: „Nu peste mult timp, şi în România se vor înregistra astfel de cazuri”

Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că, în condiţiile în care deja există 70 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron a virusului SARS-cov-2 în 11 state europene, şi în România vor apărea asemenea cazuri în curând.

„Deja există 11 state UE şi 70 de cazuri înregistrate la nivelul regiunii Europa a OMS. Nu peste mult timp, şi în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că ţara noastră va fi ocolită de noua tulpină.

Asta nu înseamnă că lucrurile se schimbă în vreun fel, dar trebuie să fim pregătiţi de o eventuală recrudescenţă a infecţiei şi asta nu o putem face decât dacă dezvoltăm serviciile care oferă oamenilor posibilitatea de a primi diagnostic, evaluare şi tratament în afara spitalelor, pentru cazurile moderate sau uşoare”, a precizat Rafila, citat de Digi24, la un eveniment al Colegiului Medicilor din România.

Totodată, medicul a afirmat că, pe moment, nu se poate trage nicio concluzie legată de faptul că tulpina Omicron ar produce infecţii mai grave decât alte tulpini.

E de foarte mare interes şi o să aflăm în următoarele săptămâni dacă există vreo particularitate la infectările cu această tulpină”, a adăugat Rafila.

Remarcile lui Rafila vin în contextul în care trei români întorşi din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv cu varianta Omicron. Este vorba de un jucător din cadrul echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare şi alte două persoane, toţii revenind în ţară cu acelaşi avion.

În acest moment se aşteaptă secvenţierea probelor, trimise la Institutul Cantacuzino.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *