Deșeurile italiene de la Pata Rât apar într-un documentar al VICE International

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider Special

Deseurile italiene de la groapa de gunoi a Clujului, situată la Pata Rât apar într-un documentar al VICE International, scrie un activist de mediu pe un grup de facebook.

„Filmările de la Cluj au fost realizate timp de 3 zile, în octombrie 2020. Filmul, S01E05 din seria Criminal Planet, a intrat în circulație internațională în iunie 2021 – dar ar putea fi filmat la fel și azi: deșeurile italienilor mai zac tot acolo, Pata Râtul e tot ultra toxic, patarâtenii sunt tot acolo și mor pe capete de la cancer sau tuberculoză, iar CMID e tot nefuncțional”, scrie activistul Szakats Istvan, care foloseste pseudonimul Mathias Rex.

„Cazul deșeurilor italiene de la Pata Rât, în documentarul Toxic Mafias: Making Billions on our Waste, de Vice International.

De mai bine de doi an avertizează specialiștii, procurorii, și uneori firav chiar și ministrul mediului, că România se transformă în groapa de gunoi a Europei.

Cum e adusul deșeurilor un gheșeft? Simplu. Depozitarea tonei de gunoi ajunge pe la 500 de euro în Italia, iar în România, e undeva între 17 și 35 euro – deci mutatul gunoiului e bine pentru toată lumea cu spirit antreprenorial. Așa că gunoaiele vin.

Filmările de la Cluj au fost realizate timp de 3 zile, în octombrie 2020. Filmul, S01E05 din seria Criminal Planet, a intrat în circulație internațională în iunie 2021 – dar ar putea fi filmat la fel și azi: deșeurile italienilor mai zac tot acolo, Pata Râtul e tot ultra toxic, patarâtenii sunt tot acolo și mor pe capete de la cancer sau tuberculoză, iar CMID e tot nefuncțional. Doar Udrea ce mai sapă la Smart Cityul ei Transilvan fix pe dealul pe care am filmat, cu o vedere panoramică asupra deșeurilor italiene de pe rampa RADP Cluj-Napoca, caz peste care s-a așternut mușamaua”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *