EDITORIAL. Cand va produce politica locala un contracandidat real la Boc?

Editoriale Slider

Mai sunt doi ani si jumatate pana la alegerile locale din iunie 2024. Va fi prima runda din cele trei de alegeri. La Cluj-Napoca domneste nestingherit din 2004 politicianul Emil Boc, in al doilea oras ca forta dupa Bucuresti, cu presedinte al Academiei si director SRI scoliti in Cluj,  la UBB,  (primul e brasovean de origine, al doilea salajean) plus alti clujeni bine infipti, cum e omul crescut de ex-senatorul PNL, Marius Nicoara, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean dar si altii din esalonul 2 sau 3, un Rares Rusu, un Bildea etc. Mai sunt pe la Capitala.

Episoadele cu Sorin Apostu primar si Radu Moisin primar interimar au fost  cam accidentale, consecinta numirii lui Boc premier de catre Basescu si, apoi,  a arestarii lui Apostu. In PDL Cluj nu a miscat aproape nimeni si nimic fara stirea puternicului lider care e Boc, acela era un partid bine organizat. Boc pe multi i-a facut oameni, o cohorta ii datoreaza carierele, pozitiile si… banii. Am mai scris ca Boc este o nuca extrem de tare de doborat, mai ales in campanii electorale. Opinia generala este ca el iese primar cand si mai ales cat are chef. Toti spun asta la Cluj, din toate partidele si asta e grav dar realist. E la al patrulea mandat daca nu il socotim si pe cel inceput in vara lui 2008 de unde a sarit in decembrie in pozitia de premier. Cu acela ar fi…cinci mandate. Daca l-ar lua si pe cel din 2024 ar face dublu mandate ca Funar, pe care lumea l-a uitat ca el s-a aruncat singur in penibil dupa ce a pierdut turul 1 in 2004 luand-o apoi pe calea dacopatiei.

Intrebarea cand va produce politica locala un contracandidat real la Boc e una pertinenta si ne arunca inapoi in timp. Primul contracandidat serios a fost omul de afaceri Ioan Rus, politician puternic al PSD, temut si acum la Cluj. I se acorda o mare influenta locala in business si manevre politice. Se cunoastea cu Boc inca din studentie, de la Uniunea Asociatiei Tineretului Comunist, filiala Cluj. Au activat ambii politic inca de atunci in structurile de tineret ale PCR-ului si ar fi facut cariera si daca acel regim nu cadea.

Campania locala din 2004 a fost cea mai interesanta, apriga si calda campanie, direct proportionala cu cele tot mai slabe de dupa. Si apoi cei doi batailleuri politici nu s-au mai ciocnit public niciodata. 

Iar al doilea contracandidat care i-a pus probleme lui Boc a fost liberalul Marius Nicoara, ulterior cei doi au devenit colegi de partid in PNL-ul fuzionat cu PDL, si cam inghitit de acesta, la Cluj-Napoca. In vara lui 2012, doar 1400 de voturi i-au lipsit lui Nicoara sa ia Primaria. Insiderii politici spun ca atunci a fost un mare blat, ca trebuia sa iasa Nicoara la primarie si Tise la Consiliul Judetean, dar a iesit Uioreanu, cu care Nicoara era certat, si Boc la primarie. Este folclor politic sau nu, datele de la AEP arata ca Boc a redevenit primar si Horea Uioreanu a castigat la 700 de voturi CJ-ul in fata lui Tise. Aceste doua ture de alegeri locale, 2004 si 2012, au fost singurele cu emotii pentru actualul edil. Apoi tandemul Boc-Tise s-a refacut, iar la partid a vegheat si vegheaza atent, ca sa nu se strice troika, Daniel Buda. Intre timp, atat Tise cat si Buda au devenit foarte bogati din tranzactii imobiliare, iar Boc a reusit, ca sa il citam, dupa 20 de ani de politica, sa cumpere apartament la fete si o casa de vacanta la Campenesti, in cercul 2 de modernizare al Clujului. Nu am avut bani de cercul 1, a spus edilul, aluzie la un Cluj cu preturi de Londra la imobiliare, ca, deh, e capitalism, e piata, cerere si oferta de nici edilul nu mai are bani sa isi ea casa in cercul 1. Viata bate filmul, sa mergem pe mana lui, ca nu sunt alte date.

In jurul domniei sale si a partidului pe care-l pastoreste sub Feleac s-a creat ceea ce istoricii au denumit pe vremea lui Carol al II-lea camarila. O serie imensa de persoane si firme conectate la Primarie, in mai multe domenii dar mai ales in imobiliare. Numai un naiv poate sa creada ca nu sunt legaturi si influente ba mai mult, se cunosc chiar fosti membri ai echipei sale de imagine si politice care au devenit antreprenori, dezvoltatori, businessmani si cum vreti sa le mai ziceti, prosperi.

Sunt doua mari obiective publice de necontestat ridicate din 2004 la Cluj,  Sala Polivalenta si Cluj Arena, iar ca spatiu de recreere as pune si Parcul Gheorgheni. Refatadizari, rebordurari, largiri si asfaltari s-au facut si in alte municipii. Haideti sa punem si centura de diamant, cum i-a zis presa la cat s-a furat la ea, Vilcele-Apahida si bucata de autostrada Gilau-Campia Turzii.

Cele trei mari proiecte actuale, puse pe masa de PNL Cluj, Metrou, Tren Metropolitan si Centura Metropolitana, ce doresc sa decongestioneze un oras sufocat si satelitii sau Floresti si Baciu sunt in diferite stadii si sunt de lunga durata, cu costuri enorme si finantari slabe sau inexistente. Trenul Metropolitan pare cel mai usor de realizat, si cu un cost ok, si e necesar asa cum e si Centura. Aceasta ar face din Cluj un oras respirabil pe 100 de ani.

Asa cum e patternul, nu e deloc exclus ca panglicile de inaugurare a santierelor sa fie taiate in preajma sau in timpul campaniei electorale pentru viitorul al cincilea (al saselea cu cel din 2008) mandat al lui Boc.

In acest timp opozitia si mediul politic local sunt complet anesteziate iar ultima grefa politica, un candidat independent, omul de afaceri Octavian Buzoianu  (aruncat in 2016 in lupta anti Boc de puternicul duo de culise, Rus-Dancu, in detrimentul Aureliei Cristea, retrasa atunci inexplicabil, apropo, exista o poveste cu o declaratie a fostului ministru care l-a suparat tare pe vechiul…ministru Rus, un protector al Aureliei pana atunci si de aici schimbarea cu Buzoianu), a esuat. Buzoianu a obtinut la urne mai mult ca in septembrie 2020 useristul Emanuel Ungureanu, pe care multi colegi nu l-au votat, ca altfel nu iesea sub media partidului, USR Cluj a facut 14 la suta, Emanuel 8,2… Sa nu mai spunem de candidatul PSD, ex-inspectorul Valentin Cuibus, la 4,2 la suta…dupa 10 de ani de sefie la… Inspectorat. Boc a luat 74, 37 la suta din cei 42,9%  la suta clujeni care s-au prezentat. Dar hai sa zicem ca PSD nu a fost iubit niciodata la Cluj iar performanta sa cea mai buna a fost sub cuplul politic, Lapusan-Nasra, la un 25 la suta la locale si 26 la parlamentare. 33 de primari PSD au scos atunci in judet!

Asadar, va iesi Boc la pensie de la Primarie, ca nici nu mai are mult pana la 65 de ani? Va veni si va spune in vara lui 2024, dragi clujeni, eu mai trebuie sa stau un pic, 4 ani, ca sa implementez marile proiecte si sa intru in istoria locala? Daca nu a intrat deja…. Ce vor face USR si PSD Cluj? Au acum vreun potential contracandidat? Exista nemultumiti in oras care ar avea curaj sa se infrunte cu un politician redutabil in campanii ca actualul edil? Cat e costul unui asemenea challenge politic? Cine risca? Exista in PNL Cluj macar o gandire de genul, ok, au trecut 20 de ani, in 2024 vor fi 24 de ani decand Boc a devenit parlamentar, mai propunem si pe altcineva?

Este limpede ca acest contracandidat trebuie sa apara si sa creasca din 3 ianuarie 2022, prima zi de munca oficiala in noul an. Ca sa poti sa ai sanse in fata unui politician atat de experimentat  in PR trebuie timp, resurse, strategie si… curaj. Nu e usor. Altfel partidele locale isi vor anunta niste candidati de dragul imaginii si a mimarii democratiei si vor pierde frumos in vara lui 2024 dupa care Pupat Piata Independentii si hai la bere pe terasa, am jucat, am pierdut, important e sa participi, ca asa spune dictonul olimpic, nu?

Cine se inhama la tranta (politica) cu Boc?

 

4 thoughts on “EDITORIAL. Cand va produce politica locala un contracandidat real la Boc?

  1. Întrebarea fundamentală este alta:este electoratul clujean interesat și capabil de a genera un salt calitativ în administrația locală? Sau această administrație este după chipul și asemănarea majorității de 5 margarete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *