Rafila: „Cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lui martie. Nu cred că vom mai avea nevoie de starea de alertă”

Sanatate

Ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat marţi seară, la TVR, că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă la sfârşitul lunii martie.

Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. (…) Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanţii diverselor industrii, turism, HORECA, marii retaileri, mari investitori din România, toţi îşi doresc predictibilitate, o discuţie sinceră care să facă posibilă repornirea economiei şi cred că spre sfârşitul lunii martie putem avea discuţii foarte serioase încât oamenii să ştie ce au de făcut în lunile următoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrului Sănătăţii a explicat că sunt deja mai multe ipoteze de lucru.

„Sigur, sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente, vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care totdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care începând cu această primăvară putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă, încât fiecare să ştie ce are de făcut. Aici ce am discutat şi aici mi s-a părut extrem de important, un lucru foarte important – toţi reprezentanţii diverselor sectoare economice sunt conştienţi că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei şi, bineînţeles, populaţia”, a precizat Alexandru Rafila.

Rafila vrea să renunţe la starea de alertă

„Dacă va mai fi nevoie de anumite măsuri, cum ar fi utilizarea măştii în spaţii închise, un lucru foarte simplu, păstrarea distanţei un anumit timp, cred că toată lumea poate să se gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne reîntoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situaţie care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu ştiu, peste două luni de zile, cred că este un element şi psihologic, care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, şi să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate”, a transmis Alexandru Rafila.

Potrivit oficialului, revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor şi trebuie să lucrăm pentru asta.

„În primul rând trebuie să lucrăm să gestionăm acest val pandemic, să încercăm să controlăm creşterea, să ne prezentăm la medic dacă avem simptome, la centrele de evaluare, să asigurăm oamenilor resursele de care au nevoie terapeutice, tuturor, indiferent de tipul de patologie şi ulterior, cum vă spuneam să asistăm la o revenire la normalitate în perioada acestei primăveri”, a subliniat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *