Viktor Orban vine în România. La Budapesta, protestatarii au blocat un pod peste Dunăre

Politica externa Slider

Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi vicepremierul României, Kelemen Hunor, sunt aşteptaţi să participe, săptămâna viitoare, la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, cunoscută sub numele de Tusvanyos, scrie AGERPRES.

Evenimentul, ajuns la cea de-a 31-a ediţie, se desfăşoară în perioada 19-24 iulie şi este organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi cu mai multe instituţii şi asociaţii, majoritatea din Ungaria, dar şi din România.

Responsabila cu programul politic al evenimentului, Sandor Krisztina, care este şi preşedinte executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat marţi presei, la Miercurea-Ciuc, că după doi ani în care Universitatea de Vară „Tusvanyos” nu a avut loc din cauza pandemiei, aceasta revine cu peste 400 de programe, la care vor participa aproximativ 600 de invitaţi.

Aceasta a arătat că subiectele principale care vor fi dezbătute sunt împărţite pe patru categorii: războiul din Ucraina „şi tot ceea ce acesta înseamnă pentru această regiune şi pentru viitorul apropiat”, criza economică, Uniunea Europeană şi rolul ei în această regiune şi teme legate de păstrarea identităţii naţionale a maghiarilor.

Referitor la subiectul dezbaterii de sâmbătă, 23 iulie, la care participă premierul Ungariei, ea a subliniat că Viktor Orban porneşte, în discursul său, de la mottoul Universităţii de la Tusvanyos, care este în acest an „Van, ami örök”, despre care a spus că se traducere „Există ceva ce e etern”, traducerea de pe programul făcut public în prezent fiind „Tusvanyos etern”.

„Premierul Orban, de obicei, porneşte de la ideea principală, adică de la mottoul actual şi de acolo nu se ştie, dar aşa cum ne-am obişnuit, cred eu, va oferi un program politic şi pentru guvernul ungar şi câteva gânduri despre viitorul sau perspectivele Uniunii Europene. El, de obicei, nu analizează, ci dă un program, aici la Băile Tuşnad. Că are el în fiecare an, în februarie, o evaluare anuală, acolo el vorbeşte despre ce este legat de Ungaria şi de politica internă şi aici vorbeşte mai mult şi despre perspectivele Uniunii Europene şi în general globale”, a precizat Sandor Krisztina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *