Arafat îndeamnă la calm cu privire la un posibil dezastru nuclear: „Lumea trebuie să rămână calmă”

Politica nationala

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a transmis, vineri seara, un mesaj de calm cu privire la posibilitatea producerii unui dezastru nuclear la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, afirmând că „este departe de România”.

El spune că în cazul unui incident nuclear, nu există un pericol imediat, fiind distanţa mare și nu se pune problema ca populaţia să nu primească ”informaţia corectă cu indicaţiile corecte”.

„La acest moment, ce pot să vă spun, că lumea trebuie să rămână calmă, liniştită, Zaporojie este departe de România şi aici inclusiv din partea CNCAN-ului au fost făcute informări că nu există un pericol imediat, fiind distanţa mare, să fie un impact major asupra populaţiei din România. Bineînţeles, orice situaţie se evaluează individual, dar aici nu vorbim de ceva care este în vecinătatea României”, a declarat Arafat, la Euronews România.

Șeful DSU este de părere că în cazul unui dezastru nuclear ”nu se va afla peste 10 zile”, subliniind că ”nu se pune problema” ca populaţia să nu primească ”informaţia corectă cu indicaţiile corecte”.

”Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa”

În opinia sa, cel mai important lucru la acest moment este ca populația să nu intre în panică. Mai mult el a făcut și recomandările necesare.

„Lumea trebuie să urmărească Facebook-ul DSU, al Guvernului, comunicatele CNCAN. Vom anunța prin aceste mijloace, prin comunicate oficiale, ministerul Mediului, Comitetul pentru Situații de Urgență, Ministerul de interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate în această eventuală situație și insist că panica nu are rost. Nu este o centrală în eventuala vecinătate a țării.

Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa și a organiza reacții în modul în care să prevenim impactul asupra populației. Dacă va fi ceva, populația trebuie să aibă încredere că va primi informația în mod transparent din partea autorităților. Există sisteme de înștiințare, de avertizare, cum e Roalert, numai că, la acest moment, nu văd un motiv pentru a-l utiliza. Distanța e mare. Impactul imediat va fi mic, după ceva timp, întârziat„, a conchis Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *