Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care instituie norme suplimentare privind procedura de înfiinţare, atribuţiile, finanţarea şi personalul centrelor comunitare / USR acuză că PSD şi PNL clonează consulatele pentru noi sinecuri

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica nationala Slider

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege caremodifică legea 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate, prin faptul că introduce norme suplimentare pentru procedura de înfiinţare, atribuţiile, finanţarea şi personalul centrelor comunitare. Reprezentanţii USR au anunţat că au votat împotriva propunerii legislative şi au acuzat că „PSD şi PNL clonează consulatele pentru noi sinecuri”. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare corelarea dispoziţiilor legale cu privire la structura instituţională actuală şi instituirea de norme legale suplimentare în ceea ce priveşte procedura de înfiinţare, atribuţiile, finanţarea şi personalul centrelor comunitare.

Totodată, proiectul de act normativ sprijină îndeplinirea de către autorităţile abilitate a obligaţiei de a lua măsuri menite să asigure o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a consolida coeziunea acestor comunităţi, prin organizarea de proiecte şi programe cu caracter cultural, educativ şi artistic, în scopul promovării realităţilor istorice, a tradiţiilor, a obiceiurilor, valorilor naţionale şi a identităţii lingvistice.

„Înfiinţarea fiecărui centru comunitar românesc se face în acord cu disponibilitatea bugetară anuală a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni după cum urmează:
 
a) la cererea comunităţii, ca urmare a solicitării adresate misiunilor diplomatice sau, după caz, oficiilor consulare ale României din statele de reşedinţă sau Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, denumit în continuare D.R.P., semnată de cel puţin jumătate dintr-un minimum de 2.000 de cetăţeni români înregistraţi la misiunile diplomatice şi, după caz, la oficiile consulare ale României din statul respectiv. Modelul de cerere pe care trebuie să îl completeze persoanele interesate este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege. Solicitările se transmit fizic la sediul misiunilor diplomatice sau, după caz, oficiilor consulare ale României din statele de reşedinţă sau Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, sau online, prin intermediul secţiunii site-ului internet al D.R.P. prevăzute pentru aceste solicitări.

b) la iniţiativa D.R.P., funcţie de necesitatea rezultată din implementarea politicilor de guvernare, în acord cu strategia D.R.P pentru românii de pretutindeni şi în conformitate cu prevederile art. 3, alin. (1) din prezenta lege”, arată proiectul adoptat, marţi de către deputaţi. 

De asemenea, D.R.P., cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE, înfiinţează centrele comunitare româneşti, pe baza acordurilor internaţionale încheiate în acest sens cu statul de reşedinţă. D.R.P. cu avizul M.A.E. propune înfiinţarea centrelor comunitare, pe baza solicitărilor primite sau din proprie iniţiativă, cu avizul MAE, zonele şi numărul de centre comunitare care pot fi înfiinţate într-un stat terţ în funcţie de următorii factori:

„a) distanţa mare faţă de misiuni diplomatice, oficii consulare ori institute culturale româneşti, care îngreunează accesul la o prezenţă instituţională românească;

b) numărul de români din regiunea în care va funcţiona centrul comunitar românesc”, conform sursei citate.

În plus, înfiinţarea şi desfiinţarea centrelor comunitare româneşti din străinătate, regimul de finanţare, structura organizatorică şi numărul de posturi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea D.R.P.

Statul român, prin D.R.P., asigură fiecărui centru comunitar românesc un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea, mai prevede proiectul de lege.

În susţinerea activităţii centrelor comunitare româneşti din străinătate, D.R.P propune cuprinderea în bugetul de stat a fondurilor necesare pentru funcţionarea centrelor comunitare româneşti şi pentru derularea programelor şi proiectelor pentru fiecare centru comunitar românesc în parte.

„Prin votul de astăzi, coaliţia PSD-PNL-UDMR a dat dreptul comunităţilor de români din Diaspora să ceară Guvernului: «Trimiteţi-ne de la Bucureşti un şef cu salariu de ministru». Sper să le fie de folos. Într-o iniţiativă lăudabilă după titlu, creează o clonă de consulate pentru angajarea unor oameni din ţară. Am depus un amendament ca directorul şi oamenii de acolo să fie din rândul comunităţilor de români. Nu au vrut, vor ca ei să fie numiţi de aici, de Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul Românilor de Pretutindeni. Este incredibilă capacitatea acestei guvernări şi a acestei coaliţii de a inventa noi sinecuri şi posturi bine plătite la stat. Cumnaţi, nepoţi, rude trimise pe joburi bune în străinătate, asta face legea votată astăzi, nu-i ajută pe românii din Diaspora. Dacă voiau cu adevărat să-i ajute, PSD şi PNL puteau începe cu facilitarea votului şi cu adoptarea unor legi bune, care să-i facă să se întoarcă în ţară”, a acuzat Dan Barna, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, pottrivit comunicatului de presă al USR.

Sursa citată precizează că USR a depus amendament ca directorul centrelor să fie ales de românii din străinătate din rândul membrilor comunităţii respective, iar Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) să se ocupe doar de organizarea procesului, însă PSD, PNL, UDMR şi AUR au preferat însă ca directorul să fie numit şi eliberat din funcţie de conducerea DRP, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *