Klaus Iohannis, la evenimentul Promoting Climate Change Education coprezidat cu premierul Cehiei, în cadrul Summitului implementării climatice: Trebuie să privim educaţia privind schimbările climatice ca pe o investiţie comună în viitorul nostru

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în cadrul evenimentului ”Promoting Climate Change Education” coprezidat de catre Presedintele Romaniei cu premierul Cehiei, în cadrul Summitului implementării climatice, că educaţia este una dintre soluţiile durabile la criza climatică iar modelarea unor comportamente de la vârste fragede, prin intermediul educaţiei, este esenţială pentru atingerea obiectivelor noastre de reducere a emisiilor. Şeful statului a arătat că trebuie să privim educaţia privind schimbările climatice ca pe o investiţie comună în viitorul nostru, iar pe termen lung, educaţia şi dezvoltarea de competenţe pentru economia verde ne vor ajuta să trecem de la conştientizare la acţiune.

”Este o mare plăcere să vă urez bun venit la acest eveniment pe care îl găzduiesc împreună cu Prim-ministrul Petr Fiala. Vă mulţumesc, domnule Prim-ministru, pentru că aţi acceptat să găzduim împreună această iniţiativă. De asemenea, doresc să vă mulţumesc tuturor pentru prezenţa dumneavoastră de astăzi la această discuţie. Agendele noastre sunt încărcate cu multiple crize, care necesită acţiune urgentă şi un efort constant pentru a găsi cele mai bune soluţii. Faptul că ne aflăm astăzi aici este o dovada clară că lupta împotriva schimbărilor climatice rămâne o prioritate generală”, a spus preşedintele Klaus Iohannis în prezentare.

El a precizat că este ferm convins că educaţia este una dintre soluţiile durabile la criza climatică. ”Modelarea unor comportamente de la vârste fragede, prin intermediul educaţiei, este esenţială pentru atingerea obiectivelor noastre de reducere a emisiilor. În acest sens, în România propunem o serie de măsuri care includ o platformă digitală cu resurse educaţionale privind schimbările climatice, o Săptămână Verde în timpul anului şcolar, precum şi o reţea de şcoli verzi şi o infrastructură educaţională sustenabilă”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că ”tineretul este şi va rămâne principalul nostru partener în lupta împotriva schimbărilor climatice”.
 

”Avem nevoie de energia şi creativitatea lor pentru a sprijini eforturile noastre. Conştientizarea cu privire la problemele climatice prin educaţie şi dezvoltarea competenţelor i-ar înzestra cu instrumentele adecvate pentru a fi agenţi puternici pentru acţiune climatică în societăţi. În acest sens, trebuie să profităm la maximum de iniţiative precum Anul European al Competenţelor din 2023. Trebuie să privim educaţia privind schimbările climatice ca pe o investiţie comună în viitorul nostru. Pe termen lung, educaţia şi dezvoltarea de competenţe pentru economia verde ne vor ajuta să trecem de la conştientizare la acţiune. Pentru aceasta, trebuie să colaborăm îndeaproape cu organizaţiile internaţionale. Salut prezenţa, la această masă rotundă, a unor actori europeni şi internaţionali care au depus deja eforturi în acest sens şi care sunt dispuşi să clădească pe realizările lor”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

El a continuat: ”Având în vedere toate aceste argumente, România a luat iniţiativa de a organiza acest eveniment la COP27 împreună cu partenerii noştri cehi. Considerăm că subiectele educaţiei climatice şi dezvoltării competenţelor trebuie discutate la cel mai înalt nivel. Acestea fiind spuse, suntem recunoscători pentru interesul foarte mare exprimat pentru acest eveniment.”.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *