Deputatul Sabin Sărmaș despre cum a ajuns în Parlament: ”o astfel de propunere nu se refuză deși nu îmi doream funcția. Iubesc IT-ul”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Deputatul clujean Sabin Sărmaș, PNL, fostul președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, a spus în podcastul StakeBorg Talks că motorul Clujului sunt universitățile.

„Toate orașele mari ale României au un super motor, dar al Clujului este mai mare: universitățile. Clujul are cinci mare universități de stat, are cea mai mare universitate din România, Universitatea Babeș Bolyai, are Universitatea Tehnică, de Medicină, Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară,  Universitatea de Artă și Design. Clujul atrage tot ce e mai bun din zonă și de peste Carpați. Impactul a cinci mari universități de stat într-un oraș cu puțin peste 300 de mii de locuitori este foarte mare. E mult mai mare decât l-ar avea în București, un oraș cu 3 milioane de locuitori”, a mai spus deputatul Sabin Sărmaș, PNL. 

Cum a ajuns deputat și ce înseamnă politica pentru el?

„Nu am vrut să ajung parlamentar. Eram președintele Autorității pentru Digitalizarea României. Nu exista Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care tocmai se desființase. Voiam să stau la ADR, unde reușisem să pornesc câteva proiecte și nu am vrut să ajung parlamentar. Șansa a fost că ultimele alegeri parlamentare au fost și despre IT-iști, care s-ar putea să meargă la vot și au nevoie de oameni cu care să se identifice și oameni care au livrat. Pandemia m-a ajutat să livrez la ADR. Deodată era deschidere la Guvern. Am avut mare șansă. Am zis că am noroc, mult!

Așa am fost eu propus să fiu candidat de deputat. Nu se refuză asta, dar nu mi-am dorit funcția. Desigur că nici nu am refuzat propunerea. Nu am zis ”Mamă ce necaz mi s-a întâmplat…” Mi-am dat seama că e alt nivel de forță Parlamentul, că suntem suverani, că, atunci când Guvernul nu vrea și voi vrem, lucrurile se pot întâmpla, cel puțin în plan legislativ, că dacă mai punem și niște sancțiuni la niște legi, s-ar putea chiar să se întâmple. Mi-am dat seama că dacă vrei să urmezi o carieră politică, în Parlament se face politica, nu la Guvern, și că îți dezvolți abilitățile politice. 

Desigur, în Parlament, dacă vrei să te ascunzi patru ani de zile, o poți face. Ești ales al poporului. Nimeni nu îți poate face nimic. Poți să te ascunzi patru ani de zile de nici să nu te cunoască cei de la intrare, de la SPP, la final de mandat. Să nu te știe nici colegii de partid. Să nu te cunoască nici cinci oameni. Poți face asta, din nefericire, dar nu numai în Parlamentul României, ci oriunde în lumea asta în parlament. Dar dacă vrei să muncești, este atât de mult de muncă, de nu-ți vine să crezi. Problema este că, spre deosebire de Guvern, nu ai suficiente resurse. Tot vorbește lumea de banii pe care îi avem pentru echipa de consilieri, dar dacă îți iei unul foarte bun nu îți ajung banii pe un om. Nu îți ajung nici cu doi bunicei. Cheia este să lucrezi cu societatea civilă, cu industria IT, cu universități. Eu asta fac. Asta e strategia mea”, a explicat în podcast liberalul Sabin Sărmaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *