VIDEO. BREAKING NEWS! Guvernul își asumă responsabilitatea în Parlament al pachetului legislativ. Parlamentarii USR afişează pancarte pe care scrie ”Ciolacu, eşti pe drojdie”

Politica nationala Slider

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în plen comun marţi, pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale. Termenul de depunere a amendamentelor la iniţiativa legislativă a fost ora 13.00, după care Guvernul s-a reunit în şedinţă la Palatul Victoria, pentru a discuta şi integra amendamentele acceptate la proiectul de lege oe care premierul Marcel Ciolacu urmează să îl prezinte în Parlament.

FORMA FINALĂ A DOCUMENTULUI ASUMAT AICI

Parlamentarii USR au afişat pancarte cu mesajul ”Ciolacu, esti pe drojdie”, ”Măriţi taxele ca să furaţi cu porbagajul”, sau cu fotografii ale mitei primite de fostul preşedinte al CJ Vaslui, social-demnocratul Dumitru Buzatu.

Şedinţa de plen a fost precedată de un scandal în coaliţie, legat de apariţia unui articol nou, care practic prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii, potrivit unor surse politice, a provocat scandal în interiorul şedinţei, liberalii nefiind de acord cu acesta. În plus, taxarea băncilor se modifică în sensul în care acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD din Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru.

Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România”.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată. AUR vrea să depună o moţiune de cenzură, dar nu are semnăturile necesare, iar USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională proiectul pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, este considerat adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia va fi făcută în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. 

Ce a spus Ciolacu:

”Vin astăzi pentru a angaja răspunderea Guvernului pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici se credeau de neatins.

De astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune.

Și eu m-am  săturat de ipocrizie.

M-am săturat să văd că unii își plătesc taxele, iar alții urlă din gură de șarpe că nu se poate.

Nu se mai poate să ne facem că facem, să cereme fără să dăm nimic în schimb.

Măsurile au fost dezbătute îndelung. Nu sunt o simplă reacție la nevoiel de acum ale statului. Am avut un dialog public consistent.

Azi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă o reașezare a statului pe baze mai echitabile.

Am mers înaite cu mult curaj, care din păcate a lipsit în ultimii zeci de ani în materie de reforme.

Eu nu vreau să văd o nouă generație îndatorată doar pentru că noi pierdem acești ani fără să facem nimic.

Românii vor un stat mai implicat.

Vom demara un proces de simplificare a tuturor legilor.

Echilibrarea sistemului fiscal și legi mai bune înseamnă ceea ce numeam o țară ca afară.

Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu e cazul. Nu am susținut niciodată măsuri luate peste noapte. nu cred în varianta de inventarea de noi biruri pentru mediul de afaceri corect.

Măsuri dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune, risipă în cheltuielile statului.

Singura cale pentru dezvoltare a un parteneriat cinstit și corect cu mediul de afaceri.

Foarte mulți mi-au sugerat că nu e acum momentul înaintea unui an electoral fără precedent, că ar fi mai bine să ascundem aceste măsuri sub preș și să luăm măsuri după alegeri.

Eu nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni. De aceea nu am adoptat varianta comodă prin care să nu fac nimic.

Am multe defecte dar cu siguranță nu pot să mint.

Măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *