În timp ce în CJ s-au aprobat indicatorii tehnico-economici a noii instalații de tratare a deșeurilor, USR Cluj cere transparență și răspunsuri clare

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Consiliul Județean Cluj a aprobat în cadrul ședinței ordinare de joi, 28 septembrie, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții: Construire instalație de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Este un pas important în direcția soluționării problemelor privind gestionarea deșeurilor în județ. Vorbim despre o soluție modernă, ecologică ce va genera beneficii atât pe plan economic, cât și în ceea ce privește creșterea calității vieții.”

Astfel, în ceea ce privește capacitatea de tratare deșeuri reziduale/refuzuri a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj, aceasta este de 25.000,00 tone/an.

Referitor la producţia de energie electrică a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj, aceasta este de 18.240,00 MWh/an.    

Prin construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale se urmărește, în principal, reducerea riscului pentru sănătate și mediu, prin reducerea contaminării aerului, apei și a solului, valorificare energetică ce contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării generate de transportul deșeurilor la fabricile de ciment, etc.

Consilierii USR atacă

Grupul USR din Consiliul Județean Cluj solicită clarificări urgente privind instalația de dezintegrare moleculară pentru gestionarea deșeurilor propus de conducerea CJ, anunță formațiunea politică printr-un comunicat remis redacției Clujul Politic..

Noul sistem, care implică arderea deșeurilor, ar urma să fie finanțat din bugetul local și ridică semne de întrebare majore în ceea ce privește transparența, eficiența și sustenabilitatea.

USR își exprimă îngrijorarea față de faptul că proiectul va fi suportat din buzunarele clujenilor, fără niciun fel de subvenție de la UE, care nu finanțează aceasta tehnologie prin programele de mediu. Ce impact vor avea aceste costuri asupra tarifelor pentru populație? „Cu toții merităm un răspuns concret, nu promisiuni vagi despre „reduceri de cheltuieli”, a declarat consilierul județean Elena Muscă în ședința de joi a Consiliului Județean.

Documentația nu compară noua tehnologie cu alte sisteme similare deja funcționale. Asta lasă impresia că CJ își propune să „reinventeze roata” în loc să adopte soluții deja testate și eficiente. Elena Muscă a atras atenția că sisteme care funcționează în alte state europene la noi pot fi inadecvate pentru că diferă compoziția gunoiului colectat de la cetățeni și că această comparație necesară lipsește din proiect.

Studiul aduce în discuție costuri actuale ascunse legate de transportul și incinerarea deșeurilor. Cine le va suporta? CJ? Operatorul de salubritate? Aceasta e o altă incertitudine care planează asupra proiectului.

USR Cluj consideră că, fără răspunsuri clare la aceste întrebări, adoptarea proiectului este precipitată și riscantă. De aceea a propus amânarea proiectului pentru o dezbatere extinsă și completarea, cu analize care să răspundă tuturor riscurilor, propunere respinsă însă la vot. În consecință, grupul USR s-a abținut de la vot.

Consilierii USR au fost din nou atacați de către cei ai PNL pentru că dau voce întrebărilor și nemulțumirilor exprimate de societatea civilă și de către cetățeni. USR Cluj consideră că nu putem să ne jucăm cu viitorul și banii clujenilor cu un proiect cu atâtea semne de întrebare și a cerut transparență, eficiență și responsabilitate la nivelul Consiliului Județean.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *