Analist: Reforma judiciară a lui Netanyahu a divizat societatea israeliană şi ne-a făcut să părem slabi, iar inamicul a văzut şi a profitat / Când ne vom îngropa morţii din acest oribil atac, palestinienii vor îngropa şi ei şansa unui stat independent

Slider

Dr. Meir Javedanfar, analist iraniano-israelian specializat în Orientul Mijlociu, consideră că a fost eşecul serviciilor secrete că nu au anticipat atacul Hamas asupra Israelului, dar şi că reforma judiciară a premierul Benjamin Netanyahu a divizat societatea israeliană.

”Ne-a făcut să părem slabi, iar inamicul a văzut asta şi a profitat”, a declarat el pentru Spotmedia.ro. În ceea ce priveşte o soluţie pentru conflictul israelo-palestinian în noile condiţii, Meir Javedanfar afirmă că, atunci când Israelul îşi va îngropa morţii din acest oribil atac, ”palestinienii vor îngropa şi ei şansa de a avea un stat independent”.

”Cred că a fost eşecul serviciilor secrete că nu au anticipat acest atac. Statul Israel are mai multe servicii de informaţii, militare şi civile, care nu au detectat semnalele că Hamas se pregăteşte pentru un astfel de atac şi astfel am ajuns aici”, a afirmat Dr. Meir Javedanfar.

El a precizat că, deşi au existat informaţii că Hamas devine tot mai puternică militar, autorităţile israeliene nu au crezut că Hamas va risca bunăstarea economică şi vieţile celor 500.000 de oameni din Gaza, începând un război care nu e necesar.

”Ne-am înşelat”, spune analistul, în interviul acordat Spotmedia.ro.

Totodată, în opinia sa, reforma judiciară a premierul Benjamin Netanyahu a divizat societatea israeliană.

”Ne-a făcut să părem slabi, iar inamicul a văzut asta şi a profitat”, consideră el.

Solicitat să precizeze care este cel mai prost scenariu în situaţia dată, Meir Javedanfar a replicat: ”Cel mai mare rău a fost deja făcut. (…) Acum, întrebarea e ce se va întâmpla cu ostaticii. Ne e teamă că luptătorii Hamas vor abuza sexual şi vor viola femeile israeliene. Ştim că asta se întâmplă cu femeile prizoniere în Siria şi Afganistan. E o îngrijorare foarte serioasă”.

Întrebat ce soluţie mai poate sta în picioare pentru conflictul israelo-palestinian, el a subliniat că niciun israelian nu va accepta o Palestină independentă, iar palestinienii şi-au îngropat şansa unui stat independent.

”Mă gândesc la mulţi israelieni care vor sincer soluţia celor două state şi vor să vadă un Israel sigur lângă un stat al Palestinei. Pentru ei, pentru mulţi dintre noi, inclusiv pentru mine, când ne vom îngropa morţii din acest oribil atac, palestinienii vor îngropa şi ei şansa de a avea un stat independent. S-a terminat. Nu va exista niciun israelian care să accepte o Palestină independentă, mai ales în Gaza, poate în Cisiordania, un guvern provizoriu”, a conchis analistul.

Dr. Meir Javedanfar este analist iraniano-israelian specializat în Orientul Mijlociu. A plecat din Iran în 1987, la opt ani după Revoluţia Islamică şi acum locuieşte în Israel. A fost comentator pentru afaceri externe la BBC Persian. Meir Javedanfar predă la Universitatea Reichman din Israel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *