ANALIZĂ CITR: Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent. 43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă

Slider Special

Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă a crescut la cel mai mare nivel înregistrat din ultimii unsprezece ani şi atinge 6.949 companii în 2022, în avans semnificativ faţă de cele 6.463 companii în dificultate înregistrate la finalul anului anterior, arată un studiu al CITR, cea mai mare casă de insolvenţă şi restructurare.

La nivelul anului 2022, 41% dintre companiile de impact amână de 3 ani accesarea unei măsuri de restructurare, rămânând în zona de insolvenţă iminentă. 69% din companiile aflate in zona de dificultate în 2019 au rămas în aceeaşi stare la începutul anului 2023, nereuşind să facă tranziţia către zona de companii finanţabile

”Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă a crescut la cel mai mare nivel înregistrat din ultimii unsprezece ani şi atinge 6.949 companii în 2022, în avans semnificativ faţă de cele 6.463 companii în dificultate înregistrate la finalul anului anterior”, arată cea de-a noua ediţie a studiului asupra companiilor de impact realizat de CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare.

Pe de altă parte, 83% din cifra de afaceri la nivel naţional este generată de 39.970 de companii de impact, cu active totale de peste 1 milion de euro. Dintre acestea, 43% sunt azi companii restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă, arată studiul. În acelaşi timp, acestea înregistrează nu mai puţin de 84% din totalul datoriilor de la începutul anului 2023.

„România a răspuns cu rezilienţă si ambiţie provocărilor recente, fără însă ca acestea sa fi rămas fără efect. Capacitatea de a pivota devine cu atât mai importantă, când următoarele provocări vor cere noi soluţii şi chiar în unele cazuri reinventarea modelului de afacere. După peste treizeci de ani, economia României poate şi trebuie să înceapă sa înveţe din propria experienţă, să observe ciclicitatea unor procese si specificul momentelor de răscruce. Studiul realizat de CITR oferă o astfel de perspectiva, observând atât momentul actual cât şi modul în care acest an se potriveşte într-un ciclu multianual”, a spus Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Numărul companiilor aflate în zona de dificultate a crescut cu 18% faţă de începutul anului 2022.

„Studiul de anul acesta ne arată încă o dată faptul ca o mare parte dintre companiile de impact continuă să se confrunte cu dificultăţi şi în 2023. Mai ales în contextul economic complicat în care ne aflăm, antreprenorii trebuie să fie şi mai atenţi la semnalele de alarmă care pot indica o dificultate şi să ia măsuri din timp, pentru a preveni agravarea dificultăţilor. Tratamentul pentru aceste cazuri constă în soluţiile de restructurare, iar efectul va fi o reaşezare a datoriilor pe o schemă sustenabilă, dar şi o schimbare a modului de a face business, oferind afacerii premisele eficientizării pentru o evoluţie sănătoasă. Pentru mediul de afaceri, prevenirea dificultăţilor înseamnă o schimbare în bine”, adaugă Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR.

În funcţie de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii erau, la final de 2022: construcţiile (2.036 companii), tranzacţiile imobiliare (1.254 companii) şi comerţul (684 de companii). După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.96 miliarde de euro), industria prelucrătoare (2,42 miliarde de euro) şi comerţul (2,17 miliarde de euro).

Ca urmare a implementării Directivei Europene în domeniul prevenţiei şi restructurării în legislaţia naţională, antreprenorii români pot beneficia de proceduri clare, respectiv acordul de restructurare şi concordatul preventiv, în care au libertate de negociere cu creditorii şi de suspendare a executărilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanţelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare, încă de la primele semne de dificultate.

În 2013, CITR a introdus în piaţă termenul „companie de impact” referindu-se la companiile cu active mai mari de un milion de euro şi a studiat industriile în care ele activează, nivelul profitului, gradul de îndatorare şi rata de încasare a creanţelor. Folosind experienţa de peste 22 ani în piaţa de insolvenţă şi restructurare, studiul are ca scop înţelegerea dinamicii mediului de business, dar şi discrepanţele din mediul antreprenorial.

Aceste companii sunt relevante pentru că generează cea mai mare parte din cifra de afaceri raportată la nivel naţional.  În anul 2022, acestea au reprezentat 83% din economie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *