Alegeri locale în Rep. Moldova. Chișinău, rezultate preliminare: Ion Ceban, 51,58 la sută, iar Lilian Carp de la PAS, 27,70 la sută din voturile alegătorilor

Politica externa Slider

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a prezentat, la ora 22:00, rezultatele preliminare ale alegerilor locale generale din R.Moldova, informează RFI.ro.

Astfel, în Chișinău, fostul comunist și socialist, acum ”pro-european”, președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, obține 51,58 la sută, iar candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, 27,70 la sută, după prelucrarea a 255 procese verbale din 305, anunță CEC. 

Potrivit Comisiei, la scrutinul de duminică au participat în jur de 1,5 milioane de alegători, ceea ce reprezintă peste 41,4% din numărul total de alegători înscriși în listele electorale. CEC precizează că aceste date vor fi completate cu informații despre alegătorii care au votat la locul aflării, iar operatorii din cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare le vor introduce imediat în sistemul informațional al Comisiei.

Toate secțiile de votare s-au închis la ora 21.00. Se constată că în 8 din cele 898 de localități din țară, s-a înregistrat o prezență la urne de sub 25%, ceea ce înseamnă că în două săptămâni vor avea loc alegeri repetate. Astfel, alegătorii din satul Sămănanca, Orhei, satul Cunicea, Florești, comuna Nicolaevca, Florești, satul Chirsova, UTA Găgăuzia, satul Aluatu din Taraclia, satul Cotovscoe, UTA Găgăuzia, comuna Salcia, Taraclia și Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia vor merge din nou la vot.

Alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În general, alegerile s-au desfășurat fără încălcări majore, a punctat președinta CEC, Angela Caraman, în cadrul unui briefing de presă, din seara zilei de duminică.

Peste 1500 de observatori naționali și internaționali au fost acreditati pentru alegerile de duminică. 

Pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3 297 de persoane, iar pentru 11 058 de mandate de consilier – 45 775 de persoane. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *