Noi critici la cum e pus în practică culoarul verde-albastru al Someșului. Activist Clujul Civic: ”este un loc prin care mai nou detest să trec”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
Modul în care s-a betonat de către Primărie porțiunea de pe malul Someșului din spatele Camerei de Comerț și Industrie, în imediata apropiere a podului de pe strada Horea atrage critici. Porțiunea era în trecut una verde, cu două bănci de unde puteai vedea Palatele Podului și cum se revarsă Someșul. Era o mică zonă verde, liniștită, în josul  unei artere extrem de circulate. Acum e aproape doar beton.
 
Se vede cum se revarsă Someșul. Fotografie dinspre zona verde care acum nu mai există/ arhiva Clujul Politic

 

”Am vrut să pun aceste două poze în relaţie cu altele două de la Cluj, dar ar fi trebuit să merg să fotografiez un loc prin care mai nou detest să şi trec. Orice clujean îl ştie, însă: imaginaţi-vă că sunteţi pe podul peste Someş din continuarea străzii Horea, pe stânga cum mergi la gară, privind spre Cetăţuie. E acolo un mal – până anii trecuţi de un verde uşor neîngrijit, care acum a fost betonat complet. E un fel de amfiteatru monstruos din piatră şi dale, care coboară de la începutul străzii Dragalina cam jumătate din distanţa pe înălţime până la suprafaţa apei.
 
Primăria a făcut invers
 
Primăria Cluj a preluat o iniţiativă superbă a societăţii civile locale, ideea culoarului verde-albastru al Someşului şi, cu importante cheltuieli din fonduri europene, a executat contrariul ei: alei betonate peste alei betonate, balustrade care dublează maluri înălţate din ciment și piatră, mici suprafeţe verzi transformate în piaţete integral acoperite cu granit.
Dacă adăugăm sutele de copaci tăiaţi pentru a li se face loc altora, în îngrijorătoare parte deja uscaţi (pentru că vrem arbori pretenţioşi, dar nu suntem capabili să-i şi îngrijim) sau proiectele „de viitor” cum e Mall Carbochim, MULT mai rele decât tot ce am văzut până acum, ne dăm seama că suntem de-a binelea plecaţi într-o direcţie contrară faţă de ce se face pe restul continentului.
Şi poate că simpla realitate n-ar fi atât de dureroasă, dacă discursul autorităţilor locale n-ar avea falsitatea strigătoare la cer pe care o are: gura lui Emil Boc numai verde pomeneşte, dar de sub mâinile constructorilor se scurge doar ciment.”, a criticat pe grupul Clujul Civic, activistul Dumitru Vîlcu.
 
Primăria a susținut în repetate rânduri, în special primarul Emil Boc, că se respectă planșele arhitecților, agreate după dezbateri publice cu societatea civilă.
 
(intertitlul aparține redacției)
Foto de copertă Stiri de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *