Start oficial în cursa electorală din Partidul Republican pentru scrutinul prezidenţial, odată cu alegerile primare de luni din Iowa. Trump porneşte ca favorit detaşat, dar vremea rea i-ar putea strica planurile

Politica externa Slider

Iowa, stat american din zona Midwest, dă luni startul alegerilor din Partidul Republican pentru desemnarea candidatului care la scrutinul din noiembrie îl va înfrunta pe actualul preşedinte Joe Biden, iar fostul său rival Donald Trump pleacă în cursa republicană ca favorit detaşat, relatează AFP şi Reuters citate de News.ro.

Şi totuşi, se întreabă mulţi, va reuşi Donald Trump să-şi elimine toţi rivalii încă din prima rundă a alegerilor? Vor face Nikki Haley sau Ron DeSantis o surpriză, ajutaţi de vremea îngrozitoare din acest stat?

Pentru prima dată de la plecarea sa din funcţie, fostul preşedinte american, care are patru acuzaţii penale împotriva sa, se află în faţa judecăţii alegătorilor, dar miliardarul în vârstă de 77 de ani este pe cale să câştige aceste alegeri cruciale: potrivit sondajelor, el are în faţa rivalilor săi unul dintre cele mai mari avansuri înregistrate vreodată în SUA – aproape 50% din intenţiile de vot.

TRUMP LE SPUNE SUSŢINĂTORILOR CELIBATARI CĂ ŞI-AR PUTEA ÎNTÂLNI VIITOAREA NEVASTĂ

„Vom câştiga detaşat”, le-a spus Donald Trump susţinătorilor săi, promiţând să-l înlăture pe Joe Biden de la putere la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

La un miting în Indianola, Trump şi-a îndemnat susţinătorii să se îmbrace călduros şi a glumit că participanţii celibatari ar putea să-şi întâlnească viitoarele soţii, dacă se vor prezenta luni seara. „Nu puteţi sta acasă … Chiar dacă votaţi şi apoi muriţi, merită”, a spus Trump în hohote de râs.

Peste 500 de susţinători purtând şepcile roşii de baseball caracteristice campaniei sale, precum şi paltoane groase, căciuli şi cizme se înghesuiseră în local.Fostul lider se poate baza pe o armată de voluntari care de luni de zile străbat fiecare colţişor al statului Iowa pentru a-i mobiliza pe alegători. Cu toate acestea, o necunoscută de ultimă oră perturbă ecuaţia favoritului republican: frigul. Întregul stat a fost lovit de o furtună de zăpadă şi se aşteaptă ca temperatura să se apropie de -30°C la ora votului, cu drumuri transformate în gheţuş.

Vor fi oare alegătorii lui Donald Trump, care sunt convinşi de victoria candidatului lor, motivaţi să meargă la vot în aceste condiţii? „Principala întrebare care mi se pune acum este dacă alegerile au fost cumva anulate”, spune Maci Arjes, şefa unui grup de tineri republicani de la universitatea din Iowa City.

CÂND SE ANUNŢĂ REZULTATELE

Verdictul va fi anunţat la ora locală 19:00 (marţi, 03:00, ora României), când alegătorii se vor aduna în şcolile, barurile, bibliotecile şi staţiile de pompieri din acest stat din Midwest. După o rugăciune şi recitarea tradiţionalului jurământ de credinţă faţă de drapelul american, reprezentanţii candidaţilor vor ţine un discurs de susţinere a campionului lor, înainte ca participanţii să îşi scrie alegerea pe o bucată de hârtie. Rezultatele sunt anunţate de obicei în câteva ore.

Donald Trump intenţionează să participe în cursul serii la mai multe dintre aceste reuniuni electorale, cunoscute sub numele de „caucus”, a declarat pentru AFP anturajul său.

Patru alţi candidaţi sunt în cursă pentru a-i bloca drumul spre Casa Albă, dar doar doi dintre ei par să mai aibă o şansă.

Fosta ambasadoare ONU Nikki Haley, singura femeie din cursă, se bucură de o creştere recentă în sondaje. În vârstă de 51 de ani, ea este noua favorită a dreptei, populară în special în rândul comunităţii de afaceri.

În ceea ce-l priveşte pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, un conservator cu poziţii dure în materie de imigraţie şi avort, bărbatul în vârstă de 45 de ani şi-a pus toată încrederea în Iowa, străbătând fiecare dintre cele 99 de comitate în ultimele luni.

TRUMP, LA COTE APROAPE ISTORICE ÎN SONDAJE

Un sondaj NBC îl arată pe Trump cu 48% din susţinere, în timp ce DeSantis, care miza pe o prezenţă puternică în Iowa, a coborât pe locul al treilea cu 16%. Haley, care a profitat de dezamăgirea donatorilor faţă de campania lipsită de strălucire a lui DeSantis, a urcat pe locul al doilea cu 20%.

Haley a postat o înregistrare video în care vorbeşte afară, lângă un troian de zăpadă, în timp ce vântul îi suflă prin păr. „Ştiu că este frig, dar avem nevoie de voi acolo”, a spus Haley. „Haideţi să terminăm în forţă”, a îndemnat ea.

DeSantis şi-a îndemnat, de asemenea, susţinătorii să înfrunte frigul, spunând că voturile lor vor avea o pondere mai mare dacă vremea va duce la o prezenţă la vot semnificativ mai scăzută. „Le spunem susţinătorilor noştri: Ieşiţi afară, aduceţi nişte prieteni şi rude. Asta va avea o mare greutate”, a declarat el la emisiunea „State of the Union” de la CNN.

La caucus-ul republican din 2016 s-a înregistrat o prezenţă record la vot, cu aproximativ 187.000 de voturi exprimate, adică aproximativ 29% dintre alegătorii republicani înregistraţi în acest stat la momentul respectiv. În comparaţie, prezenţa republicană la vot a fost spre 18% în 2012.

S-AR PUTEA PRODUCE TOTUŞI O SURPRIZĂ?

Observatorii nu exclud, aşadar, posibilitatea ca unul sau altul dintre cei doi contracandidaţi să producă o surpriză şi să erodeze o parte din uriaşul avans al lui Donald Trump. Dacă fostul preşedinte nu va obţine triumful preconizat în Iowa, imaginea sa de invincibilitate riscă să fie afectată pentru tot restul cursei, pentru că, începând de săptămâna viitoare, cursa extrem de bine pusă la punct a alegerilor primare din Partidul Republican îi va duce pe candidaţi în New Hampshire, apoi în fiecare dintre celelalte 48 de state să voteze, pe rând, până în iunie.Duminică, Trump a fost susţinut de guvernatorul Dakota de Nord, şi el fost candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Doug Burgum, precum şi de senatorul de Florida Marco Rubio, pe care Trump l-a învins pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2016.

Având în vedere că doar marja de victorie a lui Trump în Iowa pare a fi marea necunoscută, DeSantis şi Haley se luptă acerb pentru locul al doilea, sperând ca impulsul să îi ducă spre un rezultat bun în New Hampshire.

Antreprenorul Vivek Ramaswamy este, de asemenea, în cursă, dar campania sa a slăbit de câteva luni. Un al  şaselea candidat, Chris Christie, s-a retras din cursă săptămâna trecută.

Accentul este pus pe Convenţia naţională din iulie, care va învesti oficial candidatul republican la preşedinţie.

Pentru Donald Trump, prioritatea este de a-şi asigura victoria înainte de începerea proceselor sale penale, dintre care unele aduc riscul de a fi încarcerat. Republicanul va avea un an extraordinar din toate punctele de vedere, punctat de du-te-vino între tribunale şi podiumurile de campanie.

În ceea ce-i priveşte pe democraţi, bucurându-se deja de sprijinul oficial al partidului său, actualul preşedinte Joe Biden ar trebui, dacă nu cumva ar apărea o surpriză uriaşă, să fie desemnat candidatul lor în august. Şi asta, în ciuda criticilor repetate privind vârsta liderului octogenar. Doi candidaţi se luptă pentru a-l detrona, dar şansele lor nu par realiste.

CRONOLOGIE. Date-cheie în cursa prezidenţială din Statele Unite

Reuters prezintă o cronologie a evenimentelor legate de alegerile din 5 noiembrie 2024, de acum până la ziua învestirii noului preşedinte, în ianuarie 2025.

2024

– 10 ianuarie: CNN anunţă că va găzdui o dezbatere prezidenţială republicană în Des Moines, Iowa. Invitaţiile vor depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.

– 15 ianuarie: Republicanii din Iowa organizează alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024. Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripţie sau district, unde participanţii se împart în grupuri în funcţie de candidatul pe care îl susţin, determinând numărul de delegaţi pe care îl primeşte fiecare candidat.

Democraţii din Iowa, separat, îşi aleg candidatul exclusiv prin vot prin corespondenţă şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.

– 18 ianuarie: ABC News şi WMUR-TV găzduiesc o dezbatere pentru alegerile primare republicane în Manchester, New Hampshire. Primii trei candidaţi de la adunările electorale din Iowa vor fi invitaţi să participe alături de orice alt aspirant care atinge un prag de 10% în sondaje.

– 21 ianuarie: CNN găzduieşte o dezbatere prezidenţială republicană în Goffstown, New Hampshire. Calificarea va depinde de atingerea a cel puţin 10% în sondaje, alături de alte criterii.

– 23 ianuarie: Este data stabilită de New Hampshire pentru primele sale alegeri primare din ţară, o competiţie organizată de guvernele locale şi de stat în care participanţii votează pentru candidatul preferat printr-un vot secret.

Comitetul Naţional Democrat dorea ca statul să organizeze alegerile primare pe 6 februarie, după Carolina de Sud, care ar fi trebuit să fie prima în calendarul alegerilor primare democrate din 2024. Dar democraţii din New Hampshire au spus că vor să păstreze tradiţia de a fi primii, ceea ce a determinat campania lui Biden să anunţe în octombrie că numele său nu va fi pe buletinul de vot în acest stat.

– 31 ianuarie: Termenul limită de depunere a declaraţiilor de sfârşit de an 2023 de către Comisia Electorală Federală pentru candidaţii care trebuie să declare banii pe care i-au strâns şi cheltuit.

– 3 februarie: Primarele prezidenţiale democrate din Carolina de Sud.

– 6 februarie: Primarele democrate din Nevada.

– 6 februarie: Nikki Haley îşi depune candidatura pentru a participa la alegerile primare din statul Nevada, cu două zile înaintea caucusurilor Partidului Republican din acest stat.

– 8 februarie: Caucusurile republicanilor din Nevada.

– 24 februarie: Primarele republicane din Carolina de Sud.

– 27 februarie: Democraţii şi republicanii votează în alegerile primare organizate de statul Michigan, care au fost devansate de statul controlat de democraţi, cu opoziţia republicanilor. În schimb, republicanii îşi vor alege majoritatea delegaţilor în cadrul unor adunări electorale în martie.

– 2 martie: Republicanii din Michigan îşi aleg majoritatea delegaţilor în timpul unor adunări electorale organizate de partid.

– 5 martie: Cunoscută sub numele de Super Marţi, aceasta este cea mai importantă zi a primarelor şi ajută adesea la reducerea numărului de candidaţi. Ambele partide organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont şi Virginia. Democraţii din Utah vor vota, de asemenea, în cadrul alegerilor primare, în timp ce republicanii organizează adunările electorale în acest stat. Republicanii din Alaska votează în alegerile lor primare.

– 12 martie: Au loc alegeri primare în statele Georgia, Mississippi şi Washington. Republicanii din Hawaii organizează caucus-uri.

– 19 martie: Au loc alegeri primare în Arizona, Florida, Illinois, Kansas şi Ohio.

– 4 iunie: Ultimele state care îşi organizează alegerile primare prezidenţiale sunt programate să o facă la această dată. Unele state nu şi-au stabilit încă datele primarelor sau ale caucus-urilor.

– 15-18 iulieConvenţie naţională republicană în Milwaukee, Wisconsin, unde partidul îşi alege oficial candidatul.

– 19-22 augustConvenţia Naţională Democrată de la Chicago, unde partidul îşi alege oficial candidatul.

– 16 septembrie: Data stabilită de Comisia pentru dezbateri prezidenţiale pentru desfăşurarea primei dezbateri prezidenţiale. Aceasta va avea loc la Texas State University din San Marcos, Texas.

– 25 septembrie: Data stabilită pentru singura dezbatere pentru vicepreşedinţi, care va avea loc la Lafayette College din Easton, Pennsylvania.

– 1 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a doua dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Virginia State University din Petersburg, Virginia.

– 9 octombrie: Data stabilită pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială, care va avea loc la Universitatea din Utah, în Salt Lake City, Utah.

– 5 noiembrie: Ziua alegerilor

– Mai târziu, în noiembrie: Ar putea dura câteva zile până când se va cunoaşte rezultatul alegerilor, mai ales dacă acestea sunt strânse şi dacă voturile prin corespondenţă sunt un factor important.

2025

– 6 ianuarie: Vicepreşedintele prezidează numărarea voturilor din Colegiul Electoral în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, anunţă rezultatele şi declară cine a fost ales.

Înaintea numărătorii din 6 ianuarie 2021, fostul preşedinte Trump l-a criticat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria lui Biden. În acea zi, Capitoliul SUA a fost atacat de protestatari, iar unii oameni au scandat „spânzuraţi-l pe Mike Pence” în timp ce încercau să oprească numărătoarea. Ulterior, ambele camere ale Congresului şi-au reluat activitatea şi au certificat victoria lui Biden.

De atunci, Congresul a adoptat Legea de reformă a numărătorii electorale din 2022, care necesită aprobarea a o cincime din Camera Reprezentanţilor şi Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat – o barieră mult mai înaltă decât cea existentă anterior, când orice deputat din fiecare cameră putea declanşa o contestaţie.

– 20 ianuarie: Are loc învestirea câştigătorului alegerilor şi a vicepreşedintelui acestora. În cadrul acestei ceremonii, învingătorul depune oficial jurământul şi intră în funcţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *