Mircea Geoană: Există un culoar clar pentru un preşedinte independent în sensul să nu fie dependent de partide, asta vor oamenii

Politica nationala Slider

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană evită să spună dacă va candida la alegerile din acest an, afirmând doar că, în opinia sa, România nu a avut ”niciodată, în 35 de ani aproape, o alegere pentru preşedintele României mai importantă decât cea din anul acesta”, conform News.ro.

”Mă gândesc şi la interesul meu şi al familiei mele – este normal să ne gândim fiecare dintre noi la noi – , mă gândesc şi la interesul ţării, mă preocupă ce se întâmplă în România, sunt pasionat de ţara mea”, susţine Geoană. El adaugă că, pentru prima dată în ultimele decenii, există posibilitatea alegerii unui preşedinte care să fie independent de partidele politice.

 
”Am, la NATO, de terminat un job important şi sunt hotărât să îmi duc misiunea în condiţii, cred eu, foarte bune, cum am făcut-o şi până acum. Se apropie un moment care pentru mine este un moment politic, sentimental şi personal, foarte important, summit-ul de la Washington, 75 de ani, acum mulţi ani de zile, ca tânăr ambasador al României, alergam pe toate coridoarele puterii americane şi pe tot teritoriul ca să aducem România în NATO, acum reprezint la nivelul cel mai înalt, pentru mine este foarte importat să termin în condiţii bune acest lucru. Voi vedea, pentru că există opţiune politică, există şi opţiune în viaţa privată, în viaţa neguvernamentală. După un astfel de job nu duc lipsă de oferte, dar mă gândesc şi la interesul meu şi al familiei mele – este normal să ne gândim fiecare dintre noi la noi -, mă gândesc şi la interesul ţării, mă preocupă ce se întâmplă în România, sunt pasionat de ţara mea, am slujit ţara asta toată viaţa şi dacă va fi vreodată vreo şansă să o fac, direct sau indirect, voi ajuta ţara asta din orice poziţie, cu tot ce ştiu eu mai bun”, a afirmat Mircea Geoană, întrebat, la Digi 24, dacă va candida la alegerile interne din România.
 
Oficialul NATO a vorbit şi despre sondajele de opinie care îl indică drept o persoană publică în care românii au încredere, el arătându-se ”măgulit”.
 

 
”Cred că lumea vede în mine un om perseverent, un om care nu se dă bătut uşor, un om care, chiar dacă crezi că a murit, precum pasărea Phoenix găseşte din nou energie să meargă mai departe şi bănuiesc că acestea sunt lucrurile pe care românii le apreciază la mine”, a adăugat Geoană. 
 
El este de părere că România nu a avut ”niciodată în 35 de ani aproape, o alegere pentru preşedintele României mai importantă decât cea din anul acesta”.
 
”Eu cred că după ce am avut preşedinţi din diverse culori şi familii politice, cred că pentru prima dată – şi asta indică sondajele de opinie – există un culoar clar pentru un preşedinte independent în sensul să nu fie dependent de partide, asta vor oamenii. Evident că trebuie să lucrezi cu partidele, dar oamenii au încercat şi au văzut: un preşedinte îmbracă haina unui partid politic, câştigă, eventual, fotoliul de la Cotroceni şi a doua zi, brusc, se dă peste cap de trei ori şi este automat independent. Ai nevoie, cred, de cineva care să poată să unească ţara şi să poată să lucreze cu partidele fără să aibă neapărat o preferinţă intrinsecă, încep cu partidul meu. Nu. Încep cu partidul pe care românii îl votează, deci cred că este un coridor pentru o candidatură independentă anul acesta”, a susţinut Geoană.
 
El crede că va exista, în cursa prezidenţială din acest an, un candidat al partidelor şi un candidat independent, despre care spune că va fi ”al poporului”.
 
Mircea Geoană a precizat că nu doreşte să ”amestece” subiectul mandatului său la NATO cu politica din România şi că îşi doreşte ca un cetăţean din România să reprezinte ţara la nivelul NATO.
 

Mircea Geoană afirmă că lideri ai PSD, între care Marcel Ciolacu, i-au propus să candideze la preşedinţie: Au venit la mine în birou. Acum ceva timp în urmă, dânşii au venit la mine să-mi propună să candidez independent, susţinut de PSD

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană, exclus din partid, afirmă că oficiali ai PSD, printre care Marcel Ciolacu, au mers la el ”în birou” să îi ceară să candideze pentru alegerile prezidenţiale, susţinut de PSD. El explică faptul că, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, PSD nu are capacitatea de aduna voturi pentru a câştiga scrutinul.

 
Mircea Geoană a admis că a avut, ”cu ceva timp în urmă”, discuţii cu lideri ai unor partide politice importante, privind o eventuală candidatură a sa. 
 
”Apropo de cine dă telefon cui. Eu am avut discuţii cu ei, au venit la mine în birou. Acum ceva timp în urmă, în care dânşii au venit la mine să-mi propună să candidez independent, susţinut de PSD. De ce? Pentru un calcul foarte simplu: pentru că voturile PSD la alegerile prezidenţiale, unde vin 4 milioane de români în plus faţă de alegerile obişnuite, nu sunt suficiente ca să câştigi preşedinţia României. Vrei să câştigi preşedinţia României, strict pe PSD nu ai voturi, în turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul: diaspora nu, nehotărâţii nu, e o limitare. Pentru o participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important. Pentru prezidenţiale, unde e 65% participare – pentru preşedinte românii se mobilizează şi merg la vot – nu sunt voturi suficiente”, a declarat Mircea Geoană, luni, la Digi 24.
 

 
Conform acestuia, printre cei care au mers la el în birou să îi ceară să candideze se numără preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. 
 
El a amintit că a fost ”dat afară” din PSD, partid despre care a spus că l-a ”slujit cu multă bună credinţă”, şi că PSD a făcut acest lucru cu candidaţii care au pierdut alegerile.
 
”Am auzit ceva. Mi-a spus cineva, nu am urmărit ştirile, au vorbit chiar să existe la prezidenţiale o formă de rocadă în viitor: a apărut ceva de genul ăsta? Eu, când am auzit asta, mi-am adus aminte de Putin cu Medvedev, de rocada lor. Deci atenţia foarte mare! Eu nu ştiu care va fi rezultatul, dar ştiu un singur lucru: nu cumva să exagereze în a transmite un semnal că partidele, între ele, într-un conclav de lideri, decid ceea ce românii vor să decidă şi destinul românilor”, a mai afirmat Geoană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *