La Cluj, tinerii care votează pentru prima oară la Alegerile Europene învață să se ferească de dezinformare

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Combaterea dezinformării și promovarea educației în domeniul mass-mediei, în școli – seminarul pentru liceeni, cu acest titlu, a avut loc vineri, 16 februarie, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Evenimentul a fost organizat de EUROPE DIRECT Cluj cu sprijinul Asociației Profesioniștilor din Presa Cluj (APPC) și cu susținerea Comisiei Europene în România și a Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, succesiv la clasele a XI a și a XII a.

Elevii au aflat despre rolul birourilor EUROPE DIRECT din UE; despre importanța Alegerilor Europene din 9 iunie 2024 și despre oportunitatea de a se alătura comunității impreuna-in.eu / together.eu – o comunitate de oameni care cred în democrație și care doresc să îi dea un sens real în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2024.

De asemenea, a fost dezbătut fenomenul dezinformării online, evoluția acestui fenomen, care sunt instrumentele de combatere și au fost prezentate câteva analize punctuale.

La partea de dezbateri, au participat activ și elevii ambasadori juniori ai Parlamentului European, coordonați de dna prof. Smaranda Sălăjan. A fost subliniat faptul că democrația nu ar trebui niciodată considerată ca fiind de la sine înțeleasă; aceasta este o realizare colectivă și o responsabilitate colectivă, în care fiecare are rolul său. Democrația începe la nivelul cetățenilor: ea se pune în mișcare prin votul la alegerile europene, iar deciziile luate la nivel european ne afectează viața. Dacă nu participăm, nu putem să ne influențăm viitorul; mai mult decât atât, democrația parlamentară europeană își pierde puterea, iar valorile sale își pierd sensul. Cu cât votează mai multe persoane, cu atât democrația devine mai puternică.

Context:

În perioada 6-9 iunie 2024 (9 iunie în România), milioane de europeni vor contribui la conturarea viitorului democrației europene prin participarea la Alegerile Europene. Este un moment unic, în care putem decide toți împreună viitorul Uniunii Europene.

Votând la alegerile europene, ne exercităm dreptul democratic de a participa la deciziile privind viitorul Europei și de a-i da Parlamentului legitimitatea pentru a-și îndeplini sarcinile.

Legislația UE răspunde majorității preocupărilor pe care le au cetățenii: mediul, securitatea, migrația, politicile sociale, drepturile consumatorilor, economia, statul de drept și multe altele.

În prezent, fiecare subiect național important are și o perspectivă europeană. Prin votul fiecăruia dintre noi, vom alege deputații în Parlamentul European care ne vor reprezenta la pregătirea noilor legi și vom influența alegerea Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *