OFICIAL! România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în cazul exploatării Roşia Montană / Ce prevede decizia

Politica nationala Slider

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, că România a câştigat procesul Roşia Montană. Instanţa internaţională a respins pretenţiile reclamanţilor, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), transmite News.ro.

 Guvernul a transmis, vineri seară, decizia pronunţată de instanţa internaţională. 
 
 
”Tribunalul arbitral decide următoarele: 
 
1. Respinge în unanimitate obiecţiile pârâtului cu privire la competenţa Tribunalului şi la admisibilitatea pretenţiilor. 
 
2. Respinge pretenţiile reclamanţilor pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România, 
 
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de 
dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. 
 
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia 
în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi  928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizie. 
 
ŞTIRE INIŢIALĂ
”Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni” Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale”, a scris, vineri seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.
 
Acesta a adăugat: ”Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România”.
 
Instanţa arbitrală internaţională s-a pronunţat, vineri, în cazul Roşia Montană.

Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) au solicitat despăgubiri în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, în valoare de minim 6,7 miliarde de dolari. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *