FOTO/VIDEO Grupul Statuar Școala Ardeleană a fost reamplasat pe soclu

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Primarul Emil Boc a anunțat, vineri, pe facebook, că Grupul Statuar ”Școala Ardeleană” de pe strada Mihail Kogălniceanu, a fost reamplasat pe soclu.

”După ce am obținut toate aprobările necesare și după decizia administrativă pe care am luat-o, Grupul Statuar Școala Ardeleană a fost reamplasat pe soclu. Astăzi este prima zi în care grupul statuar este amplasat pe soclu.  Nu este finalizată toată lucrarea, dar putem să vedem cum va arăta, aproape în final, Grupul Statuar Școala Ardeleană: Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Șincai, corifeii școlii ardelene, corifeii neamului românesc. Mai sunt câteva lucrări care se realizează aici, urmează să se intre la partea de șlefuire și de rafinare a acestei pietre speciale care a fost adusă pentru soclu”, a spus Boc.

Inițial soclul a fost desființat în februarie 2023 de firma de arhitectură Mossfern, a arhitectului Arnold Macalik, firmă care a câștigat legal acum 4 ani licitația de reamenajare urbană a străzii Kogălniceanu și adiacente. Au fost tăiați și cei trei brazi din spatele statuii. Motivația a fost că acum în Europa așa se instalează statuile, ”să fie mai aproape de oameni”.

A ieșit un scandal imens în urma acestei acțiuni. Au protestat de la istorici profesioniști, ca Sorin Mitu, multă societate civilă, s-au reactivat asociații ultranaționaliste cum e Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu”.

Primarul Boc a început discuții cu Macalik și ca urmare a reacțiilor unei dezbateri importante organizate de activistul Istvan Szakats și a presei Boc a decis să se refacă soclul statuii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *