Peste 60 de morţi într-un atac armat la o sală de concerte din Moscova/ ISIS revendică atacul

Politica nationala Slider

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme de luptă, au dat buzna vineri într-o mare sală de concerte din Moscova şi au tras cu arme automate asupra mulţimii, ucigând şi rănind aproape 200 de persoane, relatează presa rusă.

Peste 60 de persoane au fost ucise în atacul terorist de la Crocus City Hall, a anunţat Comitetul de Anchete al Federaţiei Ruse, principala instituţie de investigaţii a ţării.

Numărul victimelor ar putea creşte, avertizează Comitetul, citat de TASS.

Acesta a menţionat că anchetatorii, criminaliştii şi experţii Comitetului de Investigaţii al Rusiei, împreună cu unităţile operaţionale ale Ministerului Afacerilor Interne şi FSB continuă acţiunile de investigare la faţa locului.

„Trupurile celor decedaţi sunt în curs de examinare. De la locul crimei sunt prelevate probe fizice, inclusiv arme şi muniţii, se fac toate expertizele necesare, inclusiv cele genetice, balistice, dactiloscopice” – anunţă instituţia.

În plus, anchetatorii ridică şi examinează înregistrările camerelor de supraveghere video.

ATAC LA MOSCOVA. Reacţii în lumea întreagă după „Bataclanul” Rusiei

Serviciile de urgenţă au anunţat că incendiul care s-a propagat în clădirea de 13.000 m2 atacată vineri seară a fost izolat, dar cu puţin timp înainte de ora locală 1.00, sâmbătă noaptea, focul era încă violent, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, care foloseşte elicoptere cu apă pentru a lupta împotriva incendiului.

Pompierii au reuşit să evacueze aproximativ o sută de persoane din subsolul sălii de concerte. Operaţiuni sunt în curs de desfăşurare pentru „salvarea persoanelor de pe acoperişul clădirii cu ajutorul echipamentelor de ridicare”, a explicat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

GRUPAREA STAT ISLAMIC REVENDICĂ ATACUL

UPDATE – Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat pe canalul său de Telegram responsabilitatea pentru atacurile de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova.

„Luptătorii Statului Islamic au atacat o mare adunare de creştini în oraşul Krasnogorsk, la periferia Moscovei, ucigând şi rănind sute de persoane şi provocând distrugeri pe scară largă înainte de a se retrage în siguranţă în bazele lor”, susţine ISIS.

O imagine neclară a fost publicată de unele media ruseşti cu doi dintre presupuşii atacatori într-o maşină albă.

Vladimir Putin a schimbat cursul războiului civil sirian prin intervenţia din 2015, susţinându-l pe preşedintele Bashar al-Assad împotriva opoziţiei şi a Statului Islamic. Gruparea a revendicat atacuri mortale în Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, Europa, Filipine şi Sri Lanka.

ATAC LA MOSCOVA. SUA au informaţii care confirmă responsabilitatea Statului Islamic: \

Legiunea Libertatea Rusiei, un grup de luptători ruşi anti-Kremlin cu sediul în Ucraina, a negat orice implicare. „Subliniem că Legiunea nu luptă împotriva civililor ruşi”, a declarat grupul, care acuză „regimul terorist al lui Putin”.

REACŢIA CASEI ALBE

 Casa Albă a declarat vineri că imaginile cu atacul armat din capitala rusă sunt greu de privit. „Imaginile sunt pur şi simplu oribile şi greu de privit, iar gândurile noastre vor fi, evident, alături de victimele acestui atac armat teribil, teribil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

PRIMUL BILANŢ OFICIAL: 40 DE MORŢI ŞI PESTE 100 DE RĂNIŢI

UPDATE – 40 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, potrivit datelor preliminare, în urma atacului , potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), citat de agenţia de stat TASS.

Serviciile speciale desfăşoară acţiuni operative şi de căutare. Se întreprind măsuri de ajutorare a răniţilor, potrivit FSB.

Rusia a înăsprit securitatea în aeroporturi şi gări şi în întreaga capitală – o zonă urbană vastă de peste 21 de milioane de locuitori.

Putin nu a comentat încă în public, în timp ce Ministerul rus de Externe a declarat că a fost un „atac terorist sângeros”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *